Zagreb: stotine mladih prosvjednika u središtu grada

Autor:Miroslav Šantek

Uobičajeni životni ritam radnog dana na glavnom zagrebačkom trgu – onom koji nosi ime čuvenog bana Jelačića, svo ono šarenilo lica, golubova i tramvaja, ovog petka je “pojačao”  veliki priliv mladih zagrebačkih snaga – onih stanovnika kojima će i ostati ovaj stari grad na čuvanje, onima koji će uskoro čim izađu iz srednjoškolskih klupa i čarobnih dana te bezbrižne mladosti u kojoj trenutno uživaju osjetiti sve surove probleme života kad krenu u samostalni život. Problem pronalaska posla, stana, kuće, kupnja automobila, zasnivanje obitelji… sve to čeka ovu razdraganu mladu ekipu koja je ovog petka odlučila baš kao i njihovi vršnjaci iz mnogih europskih gradova (čak njih 1600) prosvjedom globalnog karaktera („School Strike 4 Climate“ ) ukazati na klimatske promjene i štetnost koja se nanosi svijetu i istovremeno potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.Vi ćete umrijeti od starosti, ali naša djeca bi mogla od klimatskih promjena koje su već sada jako vidljive i ništa se ne poduzima u vezi toga. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta – poručuju oni preko mnogobrojnih transparenata koji se ponijeli na prosvjed, a okupili su se i to u jako velikom broju na Europskom trgu. Zagrebački srednjoškolci su naravno bili apsolutna većina, ali došlo je nešto prosvjednika i iz udaljenih gradova (nekoliko djevojaka iz 50 kilometara udaljene Petrinje) i dosta eko aktivista i građana.

Policija je osiguravala skup koji je imao i svoje redare, a i priručni pokretni razglas koji baš i nije bio od velike pomoći jer su prosvjednici napravili takvu buku zvižduljkama i vikanjem da to Zagreb već dugo nije doživio. Bilo je i zanimljivih parola na transparentima: Ozonske rupe su posljedice rupa na mozgu poltičara – ali to iz aviona vidljivo upozorenje uopće nije spriječilo mnoge političare da dođu biti viđeni tamo gdje ima puno foto objektiva i televizijskih kamera tak da su se na trenutak na samom okupljanju prosvjednika pojavili i dijelovi Amsterdamske koalcije ili neizbježni Pernar.

U 12,30: prosvjedna kolona je po dogovorenom rasporedu krenula, ali u “krivom” smjeru. Više stotina prosvjednika uz strahovitu buku i energiju se spustila do Jurišićeve gdje je nastao na desetak minuta potpuni prometni zastoj, a ljudi su sa svih balkona pogledavali što se to događa u središtu grada. Preko Trga bana Jelačića prosvjednici su se uskim putićem Zamakardijevih stuba popeli do Štrosa, a onda došli do svog cilja – trga sv. Marka. Tu su uz strahovitu buku održali prigodne govore koji su se jedva čuli, ali su bili nagrađeni ogromnim pljeskom. Sasvim je sigurno da su dnevni stanari okonih zgrada – vlade i Hrvatskog sabora – političari čuli nezadovoljstvo mladih snaga i možda nisu ni očekivali ovoliki odaziv, a kamoli ovakvu žestinu.