INTERVJU SA DOBITNICOM PRESTIŽNE NAGRADE „CROATIAN WOMEN OF INFLUENCE 2019“

Doc.dr.sc. Hedda Martina Šola, vodeća je marketinška stručnjakinja u RH, znanstvenica, dobitnica nekolicine prestižnih nagrada i dobitnica ovogodišnje međunarodne nagrade „Hrvatske utjecajne žene 2019“. Autorica je prve knjige o neuromarketingu u Hrvatskoj, „Marketinška oružarnica“, koja je izdana i kao međunarodno izdanje pod nazivom „Neuromarketing Armoury“, a potpisuju ju najveći neuromarketinški Institut NMSBA (Neuromarketing Science & Business Association) i vodeći svjetski stručnjaci u neuromarketinškoj struci. Doc.dr.sc. Hedda Martina Šola je zaposlena na Sveučilištu Hercegovina kao docent na kolegijima iz područja marketinga. Aktivno surađuje na raznim projektima s vodećim marketinškim/neuromarketinškim kompanijama i Sveučilištima u svijetu. Savjetovala je više od 100 raznih kompanija i objavila preko 30 znanstvenih i stručnih radova. U međunarodnoj enciklopediji „Hübners Who is Who in Croatia“ (2015) objavljena je kao jedna od vodećih marketinških stručnjakinja u RH.

ZG-KULT: Prije svega, čestitam Vam na osvojenoj nagradi. Drago mi je da i dalje imamo poduzetne i perspektivne mlade ljude u našoj Hrvatskoj. Kako se osjećate?

H. M. Šola: Hvala Vam na čestitkama. Ono što osjećam, teško je verbalno artikulirati jer emocije su uistinu snažne. Osjećam se sretno, ponosno i zahvalno što dijelim nagradu zajedno sa svim iznimnim ženama koje čine Hrvatsku boljom, ljepšom i poduzetnijom. Ova nagrada je jedan veliki obol u mojoj stručnoj i znanstvenoj karijeri ali isto tako i veliki poticaj za moje buduće korake.

ZG-KULT: Imamo priliku Vas često vidjeti u medijima, posebice kada je riječ o neverbalnoj interpretaciji naših političara i interpretaciji prava intelektualnog vlasništva u svojstvu stalnog sudskog vještaka. Dosta se je pisalo i o vašoj knjizi o neuromarketingu, no, također ste samozatajni kada je riječ o vašim uspjesima. Npr, dok sam se pripremao za ovaj intervju, vidio sam da ste samo šturo objavili natuknicu na Linkedlnu i to da ste 2017. dobili službeno priznanje Grada Novalje za „izniman doprinos razvoju promocije sportskog i eko turizma Grada Novalje“. Znači, da osim posla docenta, radite i na drugim projektima?

H. M. Šola: Marketing je moja ljubav i moja strast i to sada već preko dvadeset godina u stručnom i operativnom djelovanju a zadnjih sedam godina i u znanstvenom području. Nakon 10 godina akademskog obrazovanja, kada sam stekla titulu doktora ekonomskih znanosti i kasnije titulu docenta, nisam se željela orijentirati isključivo na znanost i akademsku zajednicu, već sam željela moje dvije ljubavi: studente i biznis, staviti pod zajednički nazivnik. To sam i uspjela, jer osim što sam docent marketinških kolegija na Sveučilištu Hercegovina, također sam i konzultant vodećim korporacijama, Turističkim zajednicama, gradovima i sl. Takvim sinergijskim djelovanjem svojim studentima mogu dati kvalitetne primjere iz prakse a kao konzultant, osim stručnog profesionalnog opusa, mogu ponuditi i najnovije znanstvene metode koje se koriste u biznisu. Što se tiče TZ Grada Novalja, s direktoricom, gospođom Marinom Šćiran Rizner i gradonačelnikom, gospodinom Dabom, do sada sam odradila brojne, kvalitetne projekte. No, Novalja je sretna, jer kada je predvođena takvim osobama koje su uvijek otvorene za najnovije pristupe i metode u biznisu, uspjeh ne može izostajati. Zato se i primjer izrade živog vizualnog identiteta grada Novalje i nalazi u mojoj knjizi „Marketinška oružarnica“ koja se izučava kao dodatna literatura na Sveučilištima/visokim školama i prevedena je na engleski jezik. Točno, dobila sam njihovo priznanje 2017. godine, koje mi uistinu puno znači.

ZG-KULT: Iako Vas krase brojne titule i zavidna karijera, činite mi se kao jako jednostavna osoba. Zato vas moram pitati: tko je doc.dr.sc. Hedda Martina Šola u privatnom životu?

H. M. Šola: Meni je obitelj na prvom mjestu i ja svoju snagu upravo crpim od mog supruga i našeg sina. Tako da ako me pitate, tko sam ja privatno: ja sam majka koja nastoji što više kvalitetnog vremena provesti sa svojim sinom Gabrielom kao i majka koja ponovno ide u 1. razred osnovne škole, jer moj sin i ja uvijek učimo zajedno, kao što je moja pokojna majka učila sa mnom, kako bi mi postavila fundamentalne temelje. Zatim sam supruga, koja nastoji biti što kvalitetnija podrška svom mužu Iliji, kao što je on meni. Volim dobru knjigu, kazalište, umjetnost i glazbu, tako da je nama vikend uvijek ispunjen. Imam sreću da moji dečki vole što i ja, pa je puno lakši odabir.

ZG-KULT: Vratimo se na vašu karijeru i na vašu nagradu. Koji su vam sada planovi? Imate li neke planove nakon osvojene nagrade?

H. M. Šola: Moji planovi su nastaviti se dalje poslovno i znanstveno afirmirati u svojoj struci, kako bih primjenom najnovijih neuromarketinških metoda, pokazala tvrtkama kako mogu uštedjeti velike novce u marketingu. Naime, tradicionalnim marketinškim shvaćanjem, svaki klijent tek nakon završene kampanje i po dobivenim rezultatima iste, može procijeniti da li je kampanja bila isplativa ili ne. Primjenom neuromarketinških metoda i potvrđenom znanstvenom validacijom od >80%, možemo unaprijed procijeniti učinak svake kampanje. U planu mi je svakako razvijati svijest o uporabi neuromarketinških metoda u marketingu, izdati sveučilišni udžbenik za moje drage studente na Sveučilištu Hercegovina i nastaviti međunarodnu suradnju s raznim Sveučilištima na brojnim istraživačkim projektima u neuromarketingu, kako bih na osnovi dobivenih rezultata, mogla što bolje, lakše i kvalitetnije pomoći tvrtkama u Hrvatskoj prilikom brendiranja njihovih proizvoda na tržištu.

M. Strižak