„Druga prilika“ – prilika za srednjoškolce!

Udruga „SVE za NJU“ već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o mogućnosti prevencije opasnih bolesti uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV), ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.
Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove se godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj i to do kraja lipnja. Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, Udruga „SVE za NJU“ je, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokrenula javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima i liječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a je cjepivo protiv raka i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.
Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni su razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, a što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.
Na inicijativu saborske zastupnice dr. Željke Josić takva je tribina pod nazivom „Druga prilika“ održana 11. ožujka 2019. u 16,00 sati u Lječilištu Topusko za područje Topuskog, Gline i Gvozda kao i drugih mjesta u okruženju. Organizatori ove lijepo posjećene tribine su Općina Topusko i Udruga „SVE za NJU“ uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Lječilišta Topusko.
Sudionike i predavače pozdravili su dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko te Ivica Kuzimić, načelnik općine Topusko. O problematici raširenosti ove bolesti u RH te SMŽ i prevenciji raka vrata maternice govorile su dr.sci. Dijana Mayer iz HZJZ i dr. Ivana Popek iz ZZJZ-a SMŽ. Iz perspektive roditelja i psihologa, o najtežim ishodima HPV-a i posljedicama bolesti koje izaziva govorila je prof. Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološko savjetovanje u Udruzi „SVE za NJU“. Na kraju, nazočnima se obratila i dr. Sanja Štingl Vlašić koja godinama kroz svoju Ginekološku ordinaciju aktivno djeluje u liječenju oboljelih i očuvanju zdravlja žena na području Banovine. Ostaje uvijek otvorena za sva pitanja pa i ona koja se odnose na cijepljenje mladih protiv HPV-a. Sudionike tribine koju je osobno inicirala, pozdravila je i dr. Željka Josić. U svakodnevnoj praksi najbolje je uočila potrebu da se i mladi i njihovi roditelji informiraju i potaknu na brigu o svom zdravlju. Izrazila je nadu da će uskoro cijepljenje protiv HPV-a postati uobičajeno te da ćemo se baviti nekim drugim pitanjima.
Odgovornost za informiranje i educiranje o HPV infekciji na temelju stručnih i znanstveno utemeljenih informacija je na svima nama. Edukacija putem javnih tribina je jedan od načina kako bismo zajedno doprinijeli uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti povezanih s humanim papiloma virusom. Zato „Druga prilika“ je prilika za vas, srednjoškolci! Informirajte se i cijepljenjem protiv HPV-a zaštitite svoje zdravlje.
Za ZG-KULT Katica Gašljević Tomić