Prva izložba futurista u MSU

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: Zdravko Turkulin

Sutra, 1. ožujka 2019. u 19,00 sati, se u Muzeju suvremene umjetnosti otvara izložba ‘Futurizam, dinamizam i boja’ nastala u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l., talijanskom organizacijom za kulturu, kojom će se hrvatskoj publici prvi puta predstaviti radovi talijanskih futurista.

Posjetitelji imaju prilike vidjeti stotinjak originalnih radova, većinom slika, ali i skulptura te primjeraka dizajna i mode. Prikazana djela potpisuju umjetnici čije su su ideje ostavile dubok trag ne samo u talijanskoj već i svjetskoj umjetnosti: Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, a njihova ukupna vrijednost iznosi više od 60 milijuna eura.

Fortunato Depero ‘Konstrukcija žene sa žutim cvijetom’ / foto: Z. Turkulin

“Težište izložbe je na slikarstvu, no prikazujemo predmete dizajna i mode jer je i to također bilo važno poslanstvo futurističkih umjetnika koji su stvarali sa željom da umjetnost prodre u svakodnevni svijet”, rekla je Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, na današnjoj konferenciji za medije. A Mattia Mazza, tajnik talijanskoga veleposlanstva, rekao je da je ova izložba svojevrsna najava trećeg Međunarodnog dana talijanskog dizajna te da talijanski dizajn obuhvaća različita područja života – od kulture, industrije i arhitekture do znanosti i filozofije, dodavši kako je talijanski dizajn bio i još uvijek jest nadahnut futurističkim konceptima.

Kustos izložbe Maurizio Scudiero je govorio o tome kako je osnovna karakteristika futurista velika kreativnost i eksperimentiranje stilovima i materijalima te da su umjetnici svoje nadahnuće nalazili u pokretu, brzini i tehnološkim napretkom koji se dešavao početkom 20. stoljeća. Rekao je kako su futuristi bili poznati po posebno dizajniranoj odjeći, među kojom su bili i futuristički prsluci skrojeni od različitih tkanina u raznim motivima, a rekonstrukciju jednog takvog prsluka umjetnika Fortunata Depera iz 1924. godine nosio je i sam kustos izložbe Maurizio Scudiero.

“Futurizam je bila prva avangarda 20. stoljeća. Revolucionarnost je u tome što je, za razliku od kubizma, projekt futurizma bio planiran, pokrenut manifestom iz 1909. godine. U manifestu, koji se dijelio svima na ulicama i u tramvajima, unaprijed se objasnilo što će se raditi. Bio je to program umjetnosti i života”, naglasio je Scudiero.

Izložba je otvorena do 20. travnja 2019.