U Dubravi održana javna tribina udruge SVE za NJU o prevenciju raka uzrokovanog HPV-om

U ponedjeljak, 25. veljače 2019., je u Kulturnom centru Dubrava u organizaciji udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU održana javna tribina  na kojoj je predstavljena kampanja „Druga prilika“.

Udruga SVE za NJU, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokrenula je javnozdravstvenu kampanju „Druga prilika“ s ciljem informiranja i educiranja javnosti o sigurnoj i učinkovitoj prevenciji nekoliko vrsta raka koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV). Kako bi potaknula adolescentice i adolescente, ali i njihove roditelje, nastavnike i profesore na informiranje i razgovor sa stručnjacima o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a, udruga SVE za NJU, u suradnji s Gradskom četvrti Gornja Dubrava, organizirala je tribinu „Druga prilika“.

Cjepivo protiv HPV-a jedino je cjepivo protiv raka u svijetu, a u Hrvatskoj je dostupno posljednjih 11 godina. „Iako je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a do 1. srpnja ove godine i za sve srednjoškolce, procijepljenost u Hrvatskoj i dalje je nezadovoljavajuća. Jedan od razloga je i nedostatak informacija i brojne predrasude koje okružuju HPV infekciju i cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a.

Sudionici tribine osvrnuli su se na neke od najčešćih predrasuda vezanih uz cijepljenje protiv HPV-a, naglasivši pritom da dosad provedena istraživanja u zemljama s visokom stopom procijepljenosti pokazuju veliku efikasnost cjepiva kroz smanjenje infekcije HPV-om i genitalnih bradavica kod adolescentica i mladih žena za više od 90 posto. U svijetu je dosad primijenjeno više od 270 milijuna doza cjepiva, a zabilježene su uglavnom blage nuspojave u obliku lokalne reakcije na mjestu uboda i privremene glavobolje.

Da je neznanje jedna od glavnih prepreka u zaštiti zdravlja od bolesti uzrokovanih HPV-om, pokazuju i podaci istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije koje je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba proveo u suradnji s agencijom Ipsos. „Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Ipak, posljednji podaci o procijepljenosti u Gradu Zagrebu pokazuju značajan porast procijepljenosti i dječaka i djevojčica, što je rezultat sveukupnih napora za podizanje svijesti o važnosti cijepljenja u zaštiti zdravlja mladih. To je potvrdila i specijalistica školske medicine Ljiljana Josipović, istaknuvši važnost višegodišnjeg rada na terenu i suradnje liječnika sa školom i roditeljima, što je rezultiralo izvrsnim odazivom na cijepljenje među srednjoškolcima u Sesvetama.

Najčešća komplikacija HPV infekcije je rak vrata maternice, od kojeg je u 2018. u Hrvatskoj oboljelo 266 žena, a bitku s bolešću izgubilo njih 175. „Danas, kada nam je na raspolaganju provjerena i učinkovita prevencija bolesti uzrokovanih HPV-om, od raka vrata maternice ne bi smjela oboljeti više nijedna žena“, zaključila je psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

U Hrvatskoj je već 11 godina dostupno cjepivo protiv nekoliko vrsta raka koje uzrokuje ovaj virus, a osim učenika i učenica osmih razreda, do 1. srpnja ove godine besplatno se mogu cijepiti i svi srednjoškolci u Hrvatskoj. Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Ovo je već druga ovakva tribina koju je udruga SVE za NJU organizirala ove godine, prva je bila 21. veljače u Orahovici, a očekuje se kako će se ista uskoro održati i u drugim hrvatskim gradovima.