Pipl mast trast as (jezični horor)

E pa dragi moji, na današnji je dan prije šest godinica u Evropskom parlamentu održan govor koji je ušo u anale svjetskog govorništva, šta zbog sadržaja al mnogo više zbog nevjerojatne jezične vještine jedne naše političarke. Govor koji svi znamo pod kodnim nazivom “pipl mast trast as”.

Kad sam ga prvi put čula, pomislila sam da je u igri neka zafrkancija, da su eto smontirali neku brijačinu. Al nisu; ona je uistinu govorila na najlošijem engleskom ikad izgovorenom, za kojeg je pidžn il kokni dječja igra. Naravno, obilno koristeći i ruke za pomoć pri izgovoru. Pa su ruke išle štokuda; te pritisne ruke na sljepoočnice, te mlati rukama ko vjetrenjača, te podboči laktove na stol a lice na dlanove, te jednu ruku odboči na kuk a drugom mislilački samo ovlaš jednim prstom dodiruje bradu ko Ciceron, te lupa po stolu… sve me strah šta je sve radila ispod stola a sve u naletu govorništva. A riječi se samo vežu dok ona glagolja – bat vi ar avr end vi ar avr vit aur kotmitmnt tu aur sitizent tu risolv, tu prizrv end ivn mor tu divelop aur reastejt. Aj tink det its aur task in Kroejša end in d hol Jurop bikoz PIPL MAST TRAST AS (ove zadnje četri riječi popraćene povišenim tonom da se dobije na dramatici uz naravno obligatno mahanje rukama, nebil to izgledalo koda ona zbilja zna engleski).

Mislim da su slušači u Evroparlamentu ostali ko pokošeni i govorom i izgovorom; žena vergla a niš je ne razumiješ, koda kineski priča. Ajd možda tenk ju na kraju su skužili, al ovo prije…nema teorije. Kasnije je ona sama, a i neki njeni suradnici, izjavila da ona zna engleski i da ga koristi, da u čem je uopće problem? Ma nema problema, darling, možda jedino šta govoriš tak da niko pojma nema šta trkeljaš jer izgovaraš ko afrički domorodac kojem je neko napiso da nešt priča a čovjek do tada ni vidio ni izgovaro nije sličnog jezika.

Šta reko Luka Bulić opjevavši ovu dotad neviđenu izgovornu vještinu – ma tko te poslo i kojim poslom, ne znam al znam da nas je sram…. jebote, nas bilo sram a ona tvrdi da nema problema jer zna kak govori. Pa baš smo tupi ko krampovi, i totalni dibiduzovi za jezike.

Gordana Ross
Foto: YouTube screenshot