Izložba Renáte Fučíkove u Klovićevim dvorima

U Galeriji Klovićevi dvori se u četvrtak, 21. veljače 2019., otvara izložba „Renáta Fučíková – dobitnica Velike nagrade Sedmog hrvatskog biennala ilustracije“.

Klovićevi dvori ovime nastavljaju niz izložbi dobitnika glavne nagrade biennala svake neparne godine. Poslije Svjetlana Junakovića, Dušana Kallaya, Alenke Sottler, Tomislava Torjanca, Zvonimira Baloga i Zdenka Bašića predstavljaju nam umjetnicu i ilustratoricu Renatu Fučikovu iz Praga, profesoricu pri „Fakultetu za umjetnost i dizajn“ iz Plzeña. Posjetitelji će imati priliku vidjeti njen opus zasnovan na radovima nastalim u razdoblju od 1994. do 2017. godine. Izbor radova umjetnice sadrži, između ostalog, i konkretan odgovor na zadanu temu Sedmog hrvatskoga biennala: „Grad u ilustraciji“. Autori su zadanu temu prikazali u različitim tehnikama prikazavši gradske vizure te su predložili „ilustracije za književna djela, ilustrirane naslovnice, stripovske narative, digitalnu umjetnost pa i trodimenzionalne inscenacije, nalazeći inspiraciju u slikarskim poetikama od ekspresionističke do popartističke, ili minimalizma i apstrakcije.“ – (Koraljka Jurčec Kos)

Prosudbena komisija za dodjelu nagrada i priznanja izložbe „Sedmi hrvatski biennale ilustracije“ je prošle godine jednoglasno dodijelila najveće priznanje manifestacije umjetnici iz Praga, a sastavni dio priznanja profesorici je posebno priznanje odabranim studentima i diplomantima iz njene klase, stoga je Galerija Klovićevi dvori odlučila predstaviti njihove radove (nastale 2017. i 2018. g.) kao sastavni dio samostalne izložbe njihove profesorice. Predstavljeno je ukupno 277 radova u kombiniranoj tehnici promjenjivih dimenzija printeva. Renáta Fučíková je radove grupirala tematski na: radove posvećene Češkoj zimi (Olimpijskim igrama), radove iz projekta „Pilsen“ s referencama na povijesne migracije Čeha te na radove projekta „Dobrih 100“ posvećenih modernoj češkoj povijesti.

„Renáta Fučíková rođena je u Pragu 1964. Studirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti ilustraciju i primijenjenu grafiku. Iako najčešće ilustrira knjige za djecu, autorica je brojnih slikovnica za koje sama piše tekstove. Kreirala je i poštanske marke za dječji program Nacionalnog kazališta u Pragu. Surađuje s najvećim češkim nakladnicima te s nekoliko inozemnih u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Tajvanu i Južnoj Koreji. Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za ilustraciju, među kojima se ističu višekratno zaslužena najveća godišnja češka nagrada za najbolju ilustraciju dječje književnosti i prvo mjesto na Biennalu ilustracije u Teheranu 1999.
Izabrani radovi Renáte Fučíkove tumače prizore iz najpoznatijih bajki H. CH. Andersena, predstavlja se autorskim knjigama „Moliere“ i „Shakespeare“ za koje je dobila književnu nagradu „Zlatna vrpca“; autorskim knjigama „Priče iz Novog zavjeta“, i „Povijest Europe“ kao i  autorskom knjigom stripa „Antonín Dvořák“ te „Kineskim bajkama“ s 12 raskošnih ilustracija. Njena autorska knjiga „Prag u srcu“ nominirana je za književnu nagradu Magnesia Litera 2016., a za ilustracije u knjizi „Franz Kafka / A Man of His Time and Our Own“ (autora Radeka Malýja) nagrađena je našom Velikom nagradom. Visoka ujednačenost izvedbe i kreativni pristup književnom klasiku kombinacijom crno-bijelih ilustracija i litografija, praćenih izmjenama crnog i bijelog fonta dopunjuje osobnim nadahnućem sadržaj knjige koju je Radek Malý namijenio mladim čitateljima. Kao svojevrsnu poslasticu napominjemo da je poznatu češku umjetnicu Rosenthal angažirao za ilustraciju božićne kolekcije porculana 2018. godine,  koju je Renáta Fučíková osmislila kao dinamičnu radost igre inspirirane uspomenama na vlastito djetinjstvo. Plzeñsku školu ilustracije i dizajna valjalo je predstaviti Zagrebu i Hrvatskoj jer je priznanja i uspješni nastupi širom svijeta čine nositeljem razmjene umjetničkih iskustava i kulturne suradnje. .“ – (Koraljka Jurčec Kos)