Zvonimir Červenko

Zvonimir Červenko (1926.-2001.) je bio hrvatski general.

Početkom rata predsjednik Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U siječnju 1992. Červenko postaje zapovjednik Domobranstva, odnosno zamjenik načelnika Glavnog stožera za Domobranstvo.

Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka. Na dužnosti načelnika GS OS RH bio je od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Za njegovog zapovijedanja izvedena je i najuspješnija Operacija Oluja. Predsjednik Franjo Tuđman ga je umirovio u studenom 1996.

Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, a od 2000. i član Komisije za pomilovanja.

Uz najviše počasti pokopan je u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

U petak, 15. veljače 2019. godine u Popovači je otkriveno  spomen obilježje generalu Zvonimiru Červenku, a otkrio ga je ministar branitelja Tomo Medved. Program svečanosti započeo je paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, a nastavio se obilaskom spomen sobe poginulim hrvatskim braniteljima i prikazivanjem dokumentarnog filma „Generalova priča- Zvonimir Červenko“ u Domu kulture Popovača. Zvonimir Červenko rodom je iz naselja Podbrđe gdje je nakon prigodnog programa iz Doma kulture Popovača i otkriveno spomen obilježje, a u ime SMŽ svečanosti je nazočio župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.