Preludiranje srijedom: Kosturin – Švragulja – Novak

Milko Kiš, pjesnik, glazbenik, voditelj tribine Preludiranje i član popularne grupe Hladno pivo i ove srijede ima zanimljive goste! Ovaj će se put predstaviti dvije umjetnice iz Petrinje- Ines Kosturin i Ivana Švragulja, uz glazbenu pratnju Ivana Novaka.

Ines Kosturin pripada generaciji mladih autora rođenih devedesetih godina. Po struci je magistra primarnoga obrazovanja, a pisanjem se bavi od djetinjstva. Svoje pjesme objavljuje u hrvatskim, regionalnim i internacionalnim zbornicima i časopisima. Svoju prvu samostalnu zbirku poezije Papirno more objavljuje 2014. godine. Prošle je godine na natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino osvojila treću nagradu. Aktivna je na petrinjskoj i sisačkoj umjetničkoj sceni.

U računima za staru utrobu nije bilo bjesnilo
A u cijeni su svejedno bili izbijeljeni zubi
Zakrvavljene oči
I režanje

Kad sam zbrojila sve poraze
I potencijalne pobjede
Ostala mi polutrula jabuka
Naramak riječi već iscijepanih u triješće
Prošlost puna potencijala
I budućnost isto tako
Ali mogućnosti vjetrodjevojke
I žene od četiri zida i četrdesetčetiri sezone
Života odgledane unaprijed
Nikako nisu isti
Pa se izbjegavam sresti
S tim drugim godinama i drugim ženama

Moje plavilo voli kretanja
I nema vremena za oklijevanja
Ne želi imati vremena za oklijevanja
Jer kiša i inače putuje prebrzo i pretiho
Da bi mi bila po volji

Ljudi koji nose kišu imaju posebne ruke
I posebno krvoločne zube
Uglavnom ih ne volim
Uglavnom bježim od njih

U podrum sam zatvorila takvu staru sebe
Sad mi krumpir i luk nešto brže propadaju
Ali ne propadam ja
I sve rjeđe ne poznajem crvenilo očiju
Režanje riječima što namjerno
Tupo režu da se čim bolje osjete

Sve sam bolje kontrolirano divlja

Čagljevi se smijulje i dašću
Bez obzira na boju mjeseca
Nose u ustima slobodu
Zavijam s njima tu i tamo
Kad se nebo previše spusti
I prijeti da će mi pognuti glavu

(Ines Kosturin, Prostor potencijala)

Pjesnikinja, prozaistica i ilustratorica Ivana Švragulja također je po struci magistra primarnoga obrazovanja. Ova inspirativna učiteljica možda je najprepoznatljivija po fuziji stakla, ilustraciji slikovnica i svojoj Kreatonici (Ivaninoj kreativnoj radionici). Književne radove objavljuje u zbornicima i časopisima. U kontekstu predstavljanja zbornika Dok vlakovi prolaze, postavila je zanimljivu izložbu ilustracija u Dugom Selu, koju je još uvijek moguće pogledati u Starim krovovima vlasnice Ljiljane Šešet.

U potrazi za mrakom

Tražim oslonac

Sunce je danas boljelo oči

Jedan dim pa san

Pokušaj snivanja

Prazan krevet premalen

U snu poplune oblikujem u ljudski oblik

Još jedna nemirna noć

Skulptorice sna

(Ivana Švragulja, Skulptorica)

Ivan Novak likovni je umjetnik i glazbenik. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisuje 2004. godine Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U petom semestru upisuje se u klasu profesora Frane Pare, a u sedmom semestru prelazi u klasu profesorice Nevenke Arbanas. Paralelno sluša predmete i kod profesora Damira Mataušića (usmjerenje: Mala plastika i medaljerstvo). Svoj javni umjetnički rad Le Coq realizirao je 2008. godine u Francuskoj (Villa Fleck, Parc de Mauriac, Ingersheim). Diplomirao je u klasi profesorice Nevenke Arbanas radom posvećenim sisačkomu slikaru Slavi Strieglu. Izlagao je na samostalnim izložbama u Sisku (Gradska galerija Striegl, MUF4, Šetnica, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak), Zagrebu i Pečuhu, te na trideset i osam skupnih izložbi (Sisak, Zagreb, Dubrovnik). Osim u grafičkim tehnikama, radi i u ostalim likovnim tehnikama kao što su kiparske (drvo, terakota, gips, prokrom, cigla) i slikarske (tempera, akril, ulje). Radio je kao environment artist u industriji računalnih igara, a zaposlen je kao učitelj likovne kulture. Članom HDLU-a postaje 2016. godine. Surađuje s mnogim glazbenicima, nastupa samostalno, a član je klape Kolapjani.

Ivan Novak, Zornjaci

Ovoga svestranoga umjetnika možete poslušati na poveznici:

Dođite na brod Brazil, u ovu srijedu (13.2.), u 20 i 30 sati.

Ulaz je besplatan!