Muškarci uzvraćaju

Autor: Maja Šiprak

Kišovito nedjeljno povečerje odlučila sam skratiti prstohvatom smijeha, odlaskom u Vidru na humoristično/satiričnu predstavu MUŠKARCI.HR redatelja Maria Kovača, nastalom u suradnji Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh.

Predstava je nastala kao odgovor na predstavu 5žena.com (u kojoj pet glumica na sceni objašnjavaju razliku između žena i muškaraca ukazujući pri tome na muške mane) jer kako duhovito kažu u najavi iste: „Potaknuti predstavom 5žena.com, a pozivajući se na Zakon o ravnopravnosti spolova  članak 16, stavak 2.  (Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način) smatramo svojom obavezom istupiti javno. Izražavamo svoje čuđenje da mediji, rukovodeći se istim Zakonom članak 16. stavak 1, nisu smatrali svojom obavezom tijekom već tri godine zaštiti nas od objeda kojima obiluje gore navedena ženska predstava koje naziv više nećemo spominjati jer joj ne želimo raditi reklamu.“

Već iz ovoga se može naslutiti da se prstohvat smijeha pretvorio u dva sata čistog uživanja i vrhunsku kazališnu zabavu. Jer kad četiri muškarca, koje su u ovoj izvedbi predstave utjelovili Boris Svrtan, Goran Grgić, Amar Bukvić i Andrej Dojkić, kroz vrlo duhovite primjere izbacuju životne frustracije izazvane ponašanjem žena iz njihovog života, onda smijeha i satire ni u kom slučaju ne može nedostajati.

Igrajući Muškarce.hr glumci hrabro prokazuju licemjerje u svakodnevnom i sveopćem propagiranju brisanja razlika između muškaraca i žena. Za muškarce u ovoj predstavi one su poželjne i kad izazivaju osjećaje neugode, a još više kad za posljedicu imaju osjećaj ugode.

Braneći se od stereotipa o muškarcima, likovi svoje komplekse brane obrambenim mehanizmima racionalizacije, a stereotipe kao temu predstave bespotrebno je nabrajati, jer ih predstava izvrsno prikazuje.

U više navrata slušala sam Gordana Grgića kako interpretira prozu, posebno poeziju na zagrebačkim književno-poetskim večerima prenoseći jaku emociju na sve prisutne, tim više sam uživala gledajući upravo njegov nastup u ovoj predstavi. Oduševljava, vjerujte.

Ako volite zdrav humor i uživate u kazališnim daskama, topla preporuka za ovu predstavu.