Otvorena je izložba Svijet bez mjere Zoltana Novaka

Foto: Zdravko Turkulin

U subotu, 9. veljače 2019., u Muzeju suvremene umjetnosti, otvorena je izložba Svijet bez mjere Zoltana Novaka. Izložba je započela razgovorom s autorom koji su moderirale Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe te Marija Selak, docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kao jedan od najvažnijih slikara srednje generacije, Zoltan se Novak rano istaknuo svojim angažiranim pristupom i urbanom motivikom. Ovaj se put predstavio ciklusom od tridesetak slika velikih formata, a koji tematizira društveno- političku zbilju.

„Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove su slike jasna i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam. Kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna je i kompleksna – unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga  sadržaja, na razini detalja događa se cijeli niz manjih poglavlja – piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima. Ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, čime dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja na području suvremenoga slikarstva. Njegovo slikarstvo dokaz je da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, ono može biti drugačije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas.“ istaknula je Snježana Pintarić.

Zoltan Novak rođen je 1963. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1989. godine. Od tada do danas priredio je niz izložbi i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.

 

Izložbu ovoga umjetnika možete pogledati do 10. ožujka, u Muzeju suvremene umjetnosti.