Marko Torjanac : „A sutra ćete od batina bježati vi!“

Marko Torjanac, poznati hrvatski kazališni i filmski glumac, osnivač Kazališta Planet Art, zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba te odnedavno član Start-a, nove političke platforme Dalije Orešković, je ujedno i novi suradnik našeg portala. Njegove komentare, razmišljanja i kolumne od sada ćete imati priliku pročitati i na našim stranicama.

ZG-KULT

Imam potrebu, umjesto isprike (koju ne mogu niti dati, jer nisam niti želim biti odgovoran za divljački čin) javno se, pred svojim prijateljima iz Srbije, ovim putem ograditi i najstrože osuditi primitivan divljački napad na sportaše iz Srbije u Splitu.

Budući da u Srbiji, kao i po cijelom svijetu, imam dragih prijatelja i suradnika, od kojih su mnogi ovdje na fb, mislim da mi je dužnost to javno reći.

Čini mi se da je ovo prigoda da se kaže da me s prijateljima iz Srbije i drugih zemalja, ljudima koji gaje humane vrijednosti kao i ja, vezuje daleko više toga nego s primitivcima iz Hrvatske.

Ili da budem precizniji, s primitivcima iz Hrvatske, bez obzira i na eventualnu formalnu razinu njihovog obrazovanja, veže me samo geografski pojam i tužan hrvatski politički usud, a s prijateljima iz Srbije i cijelog svijeta, koji gaje iste vrijednosti kao i ja, vezuje me intelektualni i duhovni prostor i shvaćanje da su u životu važne vrijednosti poput poštenja, pravde i istinoljubivosti, a ne pripadnost naciji, vjeri i drugim zlosretnim društvenim konstruktima.

Ljudima pozitivnih vrijednosti jednostavno je nadrasti ove banalne i vulgarne podjele. I one koji ih uspjevaju nadići doživljavam svojom braćom bez obzira odakle su.

Ne mogu se, nažalost, u svoje ime ispričati za učinjeno, jer se kategorički ograđujem od toga da imam ista zajedničko s počiniteljima pa niti mogu niti želim govoriti u njihovo ime i time ih zastupati i stati iza njih svojom isprikom. Osim toga, i sam, kao građanin Hrvatske, tražim ispriku za učinjeno.

Uostalom, da bi isprika imala smisla, ona mora doći od državnog vrha koji pogotovo zadnjih godina intenzivno hrani građane Hrvatske mržnjom, potiče nasilje i štiti kriminal svake, pa i ovakve vrste.
Isprika državnog vrha značila bi bar minimalnu svijest o važnosti međunarodnih odnosa i vlastitoj odgovornost.

Zato u svoje ime mogu samo reći da mi je beskrajno žao da se takvo nešto uopće dogodilo i da je to postalo dio našeg zajedničkog iskustva.

Stoga najstrože osuđujem anticivilizacijski čin u režiji primitivaca iz Hrvatske, ograđujem se na svaki način od njega i njih i kao građanin Hrvatske zahtijevam od hrvatskih vlasti ispriku sportašima iz Srbije, Srbiji, ali i svim građanima Hrvatske koje je sram jer su još jednom mimo svoje volje postali taoci i žrtve sveprisutnog uzgajanog primitivizma.

Pozivam na kraju sve ljude jasnih humanih vrijednosti svih nacionalnosti i državljanstava da se jasno i glasno suprotstave svakom ludilu ove vrste u svojim sredinama. Jer ako ćemo mi šutjeti, oni će nastaviti mlatiti.

A sutra ćete od batina bježati vi!

Marko Torjanac