Istaknuti glumac Siniša Popović dobio status nacionalnog prvaka

Aleksandar Olujić

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 22. siječnja 2019. Siniša Popović dobio je status nacionalnoga prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Siniša Popović rođen je u Splitu 21. veljače 1958. godine. Poslije završetka gimnazije upisuje Pravni fakultet koji ubrzo napušta i priključuje se Dramskom studiju HNK u Splitu gdje će pod palicom poznatih režisera kao što su Marin Carić, Ljubiša Ristić, Tomislav Durbešić i Želimir Mesarić ostvariti svoje prve uloge. 1981. upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i već tijekom studija ima zapažene uloge u Akademskom kazalištu Tomislava Radića, ali i na televiziji i filmu. Kazališna ga kritika 1982. proglašava otkrićem Splitskog ljeta na temelju uloge Neoptolema u Sofoklovom Filoktetu, te ulogama Enrica Gastonea i Trubova u predstavi Oženih se vješticom Krešimira Dolenčića u izvedbi kazališne družine Lift koju je te iste godine osnovao zajedno s Dolenčićem i kolegama sa svoje klase.

Na Akademiji je diplomirao 1985. u klasi profesora Božidara Violića, a njegov zvanični debut je bila uloga Dorantea u Marivauxovoj drami ‘Igra ljubavi i slučaja’. Nakon što je dvije godine radio kao slobodni umjetnik 1989. postaje stalni član drame HNK u Zagrebu. U matičnoj kući će ostvariti niz zapaženih uloga poput Richarda u ‘Đavolovom učeniku’, Urbana u ‘Ledi’, Lovborga u ‘Heddi Gabler’ ili Marinka u ‘Što je muškarac bez brkova’.  Osim toga surađivao je u većini kazališnih kuća u Hrvatskoj te  s mnogim kazališnim družinama – Lift, Histrion, Akademsko kazalište, Kiklop, Grdelin, Grabancijaš, a nekima je bio i jedan od suosnivača, te igrao u brojnim TV produkcijama i na filmu.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, između ostalih Nagradu Mila Dimitrijević 2004., 2010. i 2017. godine, zatim Zlatni Histrion 2011., Nagradu Fabijan Šovagović 2011., Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu 2013. i najbolju sporednu mušku ulogu 2017. , Juditu 2016. te Nagradu Grada Zagreba – za izvanredni dramski doseg u 2017. i za doprinos kulturnom identitetu Grada Zagreba tijekom godina umjetničkog stvaralaštva – 2018.