Preminuo Robert Budak

Jedan od najtalentiranijih hrvatskih glumaca mlađe generacije, Robert Budak, preminuo je iznenada jučer ujutro (27. siječnja 2019.) u 27. godini života.

Robert Budak se rodio 21. ožujka 1992. u Zagrebu. Poslije završetka osnovne škole u Sesvetama upisuje gimnaziju Tituša Brezovačkog u Zagrebu te potom studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je 2017. i diplomirao. Iste godine postao je stipendist, a potom i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

U ZKM-u je nastupao u predstavama „Sherlock Holmes”, „Alisa u Zemlji čudesa”, „Tit Andronik”, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, „Proba orkestra” te „Huddersfield”. Osim u matičnom glumio je i u drugim kazalištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama „Stipe u gostima” i „Horvatovi”, filmovima među kojima valja istaknuti „Zagreb Cappuccino”, „S one strane”, „F20”, „Buđenje u strahu”, a zapaženu ulogu je ostvario u predstavi „Romeo i Giulietta” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine.

Prošle je godine nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame za niz likova koje je tumačio u predstavi „Taksimetar” u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Zbog iznenadne smrti svog kolege sinoć je otkazana predstava „Huddersfield” u kojoj je Robert glumio Duksa, a povodom ovog velikog gubitka iz ZKM-a su između ostalog rekli:

Robert Budak bio je glumac velikog srca, dječački zaigrane energije i neizmjerna talenta. Njegova glumačka snaga proizlazila je iz iskrene znatiželje prema ljudima, jednostavna ali nevjerojatno lucidna uvida u svijet koji ga okružuje, kao i stalne želje da u prenošenju vlastitog iskustva, snage ili strahova bude do kraja i u potpunosti autentičan.

…Napustio nas je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj, ostavivši za sobom golemu, nenadoknadivu prazninu. Ostaje uspomena na nesputanu radost kazališnog stvaranja koju je, samo na svoj način, velikodušno dijelio s kolegama glumcima, svojim suradnicima i publikom.