Strava u Kambodži, lav ubio 42 patuljka

Autor: Marjan Gašljević

 

U novije vrijeme, možda dvije – tri godine, većina televizijskih kuća ponudu vremenske prognoze proširile su kroz vlastite redakcije iste te vremenske prognoze. Kvaliteta prognostičkog materijala i rezultata nisu se bitno promjenile u samoj srži prognoze. I dalje dobivamo informaciju kakvo vrijeme kao meteorološku pojavu možemo očekivati u tijeku dana ili u nekoliko narednih dana. Za razliku od vremena dok nisu postojale te redakcije obavjesti o vremenskoj prognozi su učestalije, nekad i beskrajno prosječno nekorisne ali s mnogobrojnim šarenim grafikama i, često, izazovnim meteorologinjama. Jedna od novijih inovacija je i meteoalarm koji nas, uglavnom, straši s vremenskim prilikama – neprilikama koje nadolaze. „Polarna hladnoća“, „crveni meteoalarm“ kriči grafika, a slijedeća predviđa minus tri na kopnu. Ako je minus tri na kopnu u sredini siječnja opaka temperatura što je onda plus deset sutradan? Afrika? Što je prosječni gledatelj dobio s tim čestim, opširnim i oku ugodnim prognostičkim prezentacijama? Ništa, osim skretanja pozornosti što, u principu, uopće ne zamijećuje.
Znam da će se na ovaj tekst „na zadnje noge“ uzdići protivnici teorija urota međutim Noam Chomsky je prije skoro šezdesetak godina napisao postulate strategije manipulacije stanovništvom kao deset zapovjedi u „zaštiti“ deevolucije, propagande i društvene kontrole. Od uspona Tavistock instituta početkom prošlog stoljeća trošena su ogromna sredstva za razumijevanje kako manipulirati ljudsku psihu putem televizije i drugih medija. „Ispiranje mozga“ je metoda gdje se na dnevnoj bazi igra na emocije građane da bi se tako „isprani“ svrstali, bez svog stava, na jednu stranu. U Hrvatskoj najjače karte za ovu metodu su vjera, duhovi prošlosti, seksualna prava i politika.
Ispiranje mozga je izraz koji opisuje situaciju u kojoj neki vanjski faktor, najčešće je riječ o osobi ili skupini ljudi, sistematski manipulira drugom osobom ili skupinom kako bi ih pridobili na svoju stranu. Cilj se postiže dugotrajnom manipulacijom procesa koje ljudski um inače koristi prilikom učenja i upijanja informacija. Konačni cilj je natjerati ljude da ne razmišljaju i nekritički prihvaćaju sve ono što im se servira. Dovoljno je da manipulator ima jasan stav, minimum inteligencije i skupinu ljudi na kojoj će ove metodu iskušati.
Na ovo kratko teoretiziranje ponukala me je hrvatska dnevna činjenica sustavnog „naganjanja“ novinara te namjera aktualne vlasti da zakonski regulira takozvane fake news, lažne vjesti.
I sam, kao osoba koja se povremeno javlja sa svojim promišljanjima, često sam se susretao s osobama koje su pokušavale na različite načine utjecati na moja javna promišljanja te „uređivati“ neke buduće članke. Upravo ti pokušaji uređivanja uputili su me na razinu odgovornosti javne riječi te me, s druge strane, natjerali na promišljanje o, eventualno, postavljanju granica.
Samo postojanje i plasiranje lažnih vjesti uglavnom upućuje na tzv. „žuti tisak“ što ne „oslobađa“ odgovornosti i ostale „ozbiljne„ medije. Dr. Labaš upućuje na najplodnije tlo za lažne vjesti, pohlepu. I sami, ako si damo samo malo truda pa usporedimo opis nekog istog događaja u više različitih „ozbiljnih“ medija zamijetiti ćemo razliku koje može biti beznačajna ali i vrlo usmjerljiva. U stvari, stručnjaci tvrde, da u svakoj „prepariranoj“ vjesti mora biti najmanje 70% istine a ostatak će čitatelja usmjeriti tamo gdje proizvođač vijesti želi.
Za fake news uglavnom se krive novinari i ako je vrlo često izvor takve vjesti neka od javnih osoba koja u svojim istupima pokušava preusmjeriti pozornost javnosti u njemu odgovarajućem smijeru što smo posljednjih dana svjedoci ako samo malo pozornije popratimo izjave vodećih hrvatskih političara oko afera koje se motaju hrvatskim političkim nebom kao najgušće magle jesenje.
U najnovijoj strci oko famoznih Tolušićevih fotografija koje su nezasluženo zauzele medijski prostor ali i dragocjeno vrijeme „institucija“ braniti svog dopredsjednika našao je potrebitim i sam Premijer i to u uvodu sjednice Vlade. Procijenite sami koliko je umjesno staviti neke fotomontaže, tako bar svi tvrde, u isti kontekst s potvrđeno autentičnim mailovima tzv. Borg grupe.
O tim nesretnim meilovima kao i o nespretnoj nabavci borbenih aviona nitko ništa nije znao, a sada o nekoj opskurnoj fotomontaži odjednom svi sve znaju.
Vinovnici, bar manji i sporedniji dio, tzv. „SMS afere“ koji od rujna čuče u zatvoru čuče i dalje, a o srži događanja nitko ništa ne zna niti se predmet ikuda pomiče kao niti famozna afera „elitna prostitucija“ sa spisom koji se „rekonstruira“ i samo što nije a afera ovakvim tempom ubrzo će dostići i punoljetnost. Jebiga, bitno je da institucije rade svoj posao.
Svojevremeno jedne ozbiljne američke novine objavile su članak o događaju u Kambodži. Naime, u Kambodži lav je napao 42 patuljka koji su se srčano borili protiv „životinjskog kralja“ da bi na kraju, na žalost i zgražanje čitatelja, lav usmrtio svih četrdeset dvoje patuljaka i djelomično ih pojeo. Čitatelji te ozbiljne novine dali su se u žučnu i dugotrajnu raspravu što u korist lava što patuljaka.
Dakle, poštovani čitatelji, ako u nekoj vijesti ima više od 40 patuljaka vjerujete da je fake news jer samo Vi osobno i pojedinačno će te donijeti sud.