Opel koji nas je spasio

Prije nekoliko godina na zapadnom izlazu iz Petrinje, tamo gdje se Petrinja ljubi s Novim Selištem, ispred jednog dvorišta uz samu prometnicu stajao je jedan prekrasan automobil namijenjen prodaji. Pisalo je da se radi o modelu Opel Kadett B iz 1971. godine. Vidjevši taj prizor vratio mi se film u glavi.

Rujan 1991. Sa svih strana se puca u Petrinji. Padaju granate, prelijeću MIG – ovi, rat je u punoj snazi, a Petrinjci se polako povlače i s tugom napuštaju svoje kuće i stanove pokušavajući odnijeti što više stvari sa sobom – negdje u potpuno neizvjesnu budućnost. Teško je opisati taj osjećaj, to se treba doživjeti da bi se shvatila poanta priče koja se ne bi trebala više nikada nigdje dogoditi. Moja nesreća je bila što su ispred same moje kuće postavljene protutenkovske mine i prepreke. Nije bilo šanse da automobilom priđem bliže dvorištu, a i neki nesretnik je često znao s one strane pruge otvarati puščanu vatru po svemu što se miče. Uspio sam osnovne stvari odnijeti do auta i više se nikad nisam vratio – sve do 1995. kada sam zatekao samo crne zidove i zapaljenu kuću.

Automobil koji je jurio kroz taj metež, kroz tu doista po život opasnu situaciju je bio Opel Kadett B, ali jarko crvene boje. Vijugao je razorenim ulicama, bježao s nišana snajperista, jurio punom brzinom kroz opasne točke i svu moju obitelj prevezao preko Kupe u sigurnost prvo Male Gorice, pa Letovanića, Starog Broda i na kraju se skrasio ispred Zagreb grada u Velikoj Mlaki. Dobri njemački automobil u vrijeme kad je proizveden kažu nije imao premca i prvi je koji je nosio marketinšku izreku – Das  Auto.

Sjećam se da nas je usred tog ratnog ludila na Novom sisačkom mostu zaustavio prometni policajac. Frka je bila potpuna, cestom jure vojna vozila, po Petrinji i Mošćenici su padale granate, a čovjek je dosljedno radio svoj posao. Pogledao je vozačku i prometnu i pitao zašto nismo vezani. Mi mu nismo rekli ništa. Naš Opel nije imao tvornički ugrađene sigurnosne pojaseve.

Crveni Opel je pregrmio ratnu 1991. To je bio automobil koji nas je spasio i bez njega bi sve bilo puno teže i neizvjesnije. Nažalost, nakon par godina je prodan. I tad je već bio preko 20 godina star i zamijenila ga je neka Škoda.

A jučer je Opel proslavio svoj rođendan.

Opel, punog naziva Adam Opel AG, njemački proizvođač automobila.

Tvrtku je 1863. osnovao Adam Opel, a s proizvodnjom automobila je započela21.siječnja 1899. Od 1929. Opel je bio dio koncernaGeneral Motors do ožujka 2017. kada je preuzet od Grupe PSA Peugeot Citroen.