‘MLADEŽ BEZ BOGA’

Večeras, 21. siječnja 2019. u 19 sati, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih održava se ZKM-ova teatrološka tribina Čitanje kazališta priređena ususret predstavi Mladež bez boga.

Roman Mladež bez boga (Ödön von Horváth) priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva, a autorski projekt Mladež bez boga redatelja Boruta Šeparovića (premijera u ZKM-u 20.veljače 2019. / koprodukcija: ZKM, MONTAЖ$TROJ i ADU), prema motivima istoimenog romana postavlja pitanje: što da se radi kada se ništa ne može učiniti?

Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije.

U romanu se mladi psihološki i fizički pripremaju za rat, a danas treniraju igrajući videoigre kako bi postali piloti vojnih dronova.

Mladež bez boga mladež je bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći.

Što nas roman Mladež bez boga može poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?

 

Gosti ZKM-ove tribine MLADEŽ BEZ BOGA su:

dr. sc. Boris Jokić /Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, najpoznatiji zagovornik cjelovite kurikularne reforme i promjene obrazovnog sustava;

dr. sc. Milka Car /Odsjek za germanistiku, FFZG;

dr. sc. Tomislav Brlek / Odsjek za komparativnu književnost, FFZG.

 

Autor i voditelj:

Srđan Sandić

 

Ulaz na tribinu je slobodan.