ZAGREB – SILVESTARSKA NOĆ NA DRUGI NAČIN

Zagreb je Novu godinu dočekao na brojnim mjestima u gradu, hotelima i kafićima. Na trgu bana Jelačića je bilo posebno veselo, ali atmosfere nije nedostajalo ni na Fuliranju, Štrosu i drugim adventskim lokacijama. ZG-Kult je bio ove noći tamo gdje nitko ne dolazi ako ne mora. Naime, ridružili smo se tradicionalnoj starogodišnjoj šetnji gradonačelnika Milana Bandića a prvo odredište je bilo prenočište Crvenog križa za beskućnike u Kosnici. S gradonačelnikom je bio i monsinjor Zlatko Koren, predstavnik zagrebačkog dekanata i to je prvi puta da su beskućnici dobili i malo duhovne okrijepe uz novogodišnju večeru.

Uvijek će se u borbi rada i kapitala naći onih koji se nisu snašli -rekao je Bandić- a ja se nadam da je njihov boravak ovdje u Kosnici privremen. Najvažnije je da nitko nije bez krova nad glavom i bez toplog obroka.

Tajnik gradskog Crvenog križa Petar Penava je naglasio kako je u ovom trenutku u prihvalitištu 105 korisnika a kapacitet je 150. No, interventno se može zbrinuti 200 korisnika u hladnim danima.

Cilj je da ovo buda samo usputna stanica tim ljudima na povratku normalan život – naglasio je Penava.

Slijedeća stanica je bila Javna vatrogasna postrojba gdje su nas dočekali dežurni vatrogasci koji su Novu godinu dočekali na radnom mjestu.

Za sada nije bilo intervencija ali iz iskustva znamo da će nakon ponoći sigurno biti posla -rekao je zapovjednik Siniša Jembrih- Zato poručujemo svima, manje pirotehnike i manje alkohola.

 

U Zavodu za hitnu medicinu zatekli su se i gradonačelnik i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koji su zajedno došli dati podršku onima koji brinu za živote građana, posebno u novogodišnjoj noći.

Svim dežurnim služabama koje brinu o sigurnosti i dobrobiti građana zahvaljujem -rekla je Kolinda Grabar Kitarović- drago mi je da im možemo osobno zahvaliti na svemu što čine a svim građanima želim da se dobro zabave i da godina bude sretnija i ljepša i puna zdravlja.

Bandić se zahvalio predsjednici na posjeti i naglasio kako je sigurnost u Zagrebu još uvijek riječ koja se piše velikim slovima. te svima poželio sretnu novu godinu.

 

 

ŽELJKO KRZNARIĆ