Egzorcist 1973.

The Exorcist je američki film strave iz 1973. godine kojega je režirao William Friedkin. Ekranizacija je utemeljena na istoimenoj noveli Williama Petera Blattyja iz 1971. godine, dok je film premijerno prikazan 26. prosinca 1973. godine.
Mada je prijevod naslova Egzorcist na našim prostorima glasio Istjerivač đavola, film govori o opsjednutosti mlade djevojke čije je tijelo zaposjeo jedan od najmoćnijih demona asirske mitologije Pazuzu, čiju je statuu na arheološkom nalazištu susreo arheolog i svećenik Lankester Merrin. Njemu se priključuje mladi, posrnuli svećenik Damien Karas te njih dvojica kreću istjerati demona koji je zaposjeo tijelo Regan MacNeil.

Scene su jezive, uznemirujuće, a najpoznatije su kada opsjednuta Regan zabija raspelo u međunožje, okreće glavu za 180 stupnjeva te levitira iznad kreveta na kojemu je bila vezana tijekom egzorcizma. Prikazano bogohuljenje i demonska snaga još su davne 1973. godine upozoravali na postojanje zla; ujedno i dobra. Danas se pitamo gdje nestalo dobro, jer promatranje zla je postala svakodnevica, a ne stravična fikcija s ekrana.

The Exorcist je i dalje pri vrhu ljestvice najboljih filmova strave u povijesti svjetske kinematografije.

Mario Lovreković – Lovra