Otvorenje izložbe akademskog kipara Igora Rufa u MSU-u

Aleksandar Olujić

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti se u petak, 14. prosinca 2018., u 19,00 sati otvara izložba Lijepo mi je biti tu jednog od najistaknutijih mladih hrvatskih umjetnika, akademskog kipara Igora Rufa.

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici gdje završava srednju strojarsko tehničku školu. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2012. godine radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 2018. je u zvanju docenta. Član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu. Dobitnik je Prve nagrade na natječaju “Kreativne perspektive – nove ideje za stare okvire” za rješenje atrija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2008), Druge nagrade na natječaju za izradu 3-D objekta za nagradu “Luka Ritz” (2009), Otkupne nagrade na natječaju za Spomenik pobjedi u Domovinskom ratu, Zadar (2009), Glavne nagrade 31. Salona mladih (2012.), Velike nagrade Trijenala skulpture u Zagrebu (2012.) i Nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina starosti (2014.).

Kustosica izložbe Nataša Ivančević:

„Unutar korpusa suvremene hrvatske skulpture i instalacije, stvaralaštvo akademskog kipara Igora Rufa zauzima posebno mjesto. Već od studentskih radova proširuje pojam skulpture, uvodi multimedijski pristup i inovacije. Za izložbu „Lijepo mi je biti tu“ realizirao je nove radove koje je osmišljavao tijekom dvije godine. Oni slijede njegovo dosadašnje inovativno kiparsko i višemedijsko istraživanje objektne umjetnosti i instalacije. Prostornom instalacijom i njenim elementima bavi se višedimenzionalnim i značenjski raznovrsnim fenomenima prostora – od fizičkog, stvarnog do osobnog, duhovnog i izmaštanog. Svaki od tih prikazanih prostora ima neki semantički zaokret, a prostor i atmosfera zahvaćaju naša osjetila te misaone i imaginativne procese. Umjetničko djelo nije objekt naše percepciji već se transformira u subjekt bivanja kroz trajanje, kretanje i uvođenje temporalnosti. Izložba je koncipirana od više fragmenata koji zajedno čine narativ temeljen na osobnom iskustvu i sjećanju, memoriji mjesta i propitivanju identiteta te urbanih legendi. Ti su fragmenti prezentirani kroz razne medije kao što su skulptura, instalacija, fotografija i ready made.

Polučovjek – polu crv neobična i složena imena: Bista Glista/Taj u svaku rupu mora pogledat, glavni je protagonist izložbe. On zadire u prostorne i duhovne borbe, on je lik iz mašte, ali jedini predstavnik ljudske vrste (barem gornjim dijelom svoje neobične pojavnosti). Živi u vlažnoj utrobi nastambe imena Kakvo je takvo je, koja je naziv dobila po Ikeinom odjelu u kojem se prodaje oštećena roba. Maketa crkve kao trafo stanice, fotografije skulptura grešnika koji gore u paklu iz virovitičke kasnobarokne crkve, fotografije uklete kuće, pileći bataci, sve je to dio repertoara koji izvire iz autorova sjećanja. Tu je i pažljivo modeliran prikaz sobe (Soba je bez kuće) koji bi, da je slika, mogao biti dio kakvog eksterijera metafizičkog slikarstva. Autor ju tumači kao označiteljem stanja konformizma, oskudnog ali nužnog za preživljavanje. Sadašnjost je prisutna fotografijama Male pobjede kojima umjetnik dokumentira plijesni i gljivice koje uporno nastanjuju njegov atelijer. Objekt s dioramom izmišljenog krajolika koji podsjeća na američka prostranstva osvijetljen je lampom za uzgoj bilja u zatvorenim prostorima. Umjetno svjetlo jakog intenziteta, tom prizoru daje neobičnu oštrinu, privid monumentalnosti i uzavrelog zraka, što nas navodi da shvatimo relativizam prikaza i manipulativnost slike. Ili je to prikaz željene budućnosti. Ali kako i sam autor kaže: „Lijepo mi je biti tu!“

Igor Ruf jedan je od najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije koji intrigira svježim pristupom u problematiziranju kiparskih i umjetničkih fenomena. Pažnju javnosti privukao je 2012. godine kada je osvojio dvije prestižne likovne nagrade – Glavnu nagradu 31. Salona mladih i Grand prix na 11. Trijenalu hrvatskog kiparstva. Za multimedijsku instalaciju „Frizerski salon za brdo“ 2017. godine dodijeljeno mu je posebno priznanje 10. HT nagrade – MSU Zagreb.“

Izložba „Lijepo mi je biti tu!“ biti će otvorena od 14. do 30. prosinca 2018. godine.