ZKM premijera PANSION EDEN 15. prosinca 2018. redatelj: Árpád Schilling

Árpád Schilling, renomirani mađarski redatelj, postavit će premijerno u Zagrebačkom kazalištu mladih, u subotu, 15. prosinca 2018., u 20:00 sati, autorski projekt Pansion EdenSchillingova režija u ZKM-u ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj.

S koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, Schilling je došao u Zagreb s vrlo uznemirujućom pričom koji su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog. Krijumčari ljudima otpočetka su znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima? U predstavi koju postavlja u ZKM-u Schilling gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

U središtu predstave Pansion Eden je veliki obiteljski događaj – svadba – koja tradicionalno slavi ljubav, privrženost i život. Ali kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

Glume: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran ČubriloDado ĆosićPetar LeventićEdvin LiverićFilip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini.