Sretan rođendan MSU

Aleksandar Olujić

Toga petka navečer (11. prosinca 2009.) tisuće građana su se usprkos kiši okupile u Novom Zagrebu nestrpljivo čekajući da politička elita, među kojima su bili tadašnja premijerka Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, konačno završi s govorancijama i svečano otvori zgradu u koju je bilo uloženo oko 400 milijuna kuna – Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Otvorenjem ovog muzeja Zagreb je, konačno, nakon 121 godinu dobio novi kapitalni kulturni objekt, hram kulture koji svojom upečatljivom arhitekturom, ali i svojim postavom, postaje nezaobilazna točka u vizuri i kulturnom životu grada.

Muzeji su odavno prestali biti „grobnice umjetničkih predmeta“ koje pohode odabrani, danas su oni javni prostori dostupni širokoj masi. Postali su mjesta učenja i obrazovanja koji svojim statusom institucija kulture aktivno djeluju na formiranje javnog mišljenja. Na muzej danas gledamo kao na specifičan medij čija je osnovna zadaća komunikacija kroz interakciju s posjetiteljima. Muzej današnjice je pluralistički koncept u kojemu su ujedinjeni različiti pristupi i interpretacije, gdje je umjesto na naslaganim nemuštim predmetima fokus na priči i odnosu čovjeka prema okolini.

MSU svojim konceptom potpuno odgovara suvremenim zahtjevima koji se stavljaju pred njega kao instituciju. Ne samo da svojim izložbenim prostorom, od kojeg je 3500 m² rezervirano za zbirke u stalnom postavu a 1500 m² za povremene izložbe, već i drugim sadržajima poput 90 m dugačkog LED ekrana koji omogućava komunikaciju s prolaznicima a ne samo s muzejskom publikom. Njegovi današnji posjetitelji ne dolaze samo „pogledati izložbe“ već i poslušati koncert, vidjeti plesnu ili kazališnu izvedbu, posjetiti neku od radionica ili kakvo predavanje.

Prošlo je već devet godina od svečanog otvorenja MSU, najveće kulturne investicije u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja.  Stoga je prošlu subotu MSU povodom svog rođendana počastio posjetitelje slobodnim ulazom na sve programe, a da se imalo što vidjeti u to su se uvjerili svi posjetioci. Jedan od njih bio je i naš fotograf Zdravko Turkulin koji je snimio ove fotografije.

S promocije knjige „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“ (foto: Z. Turkulin):

Izložba: „Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno“ (foto: Z. Turkulin):

 

Program uz izložbu „Games and Politics“ (foto: Z. Turkulin):

Dvorana Gorgona: koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli; gosti koncerta su: Ines Ivanjek (flauta) i Vitomir Ivanjek (glasovir), zbor Zajednice Talijana iz Labina Minicantanti i djevojački zbor XL, zbor Jarunski dečki i Iblerovci 77+, jedan od najstarijih zagrebačkih zborova (foto: Z. Turkulin):

Otvorenje izložbe „Laboratorij za oživljavanje“ Pepa Vidala ispred Atelijera Kožarić (foto: Z. Turkulin):

Izložba: Drago Trumbetaš „Život gastarbajtera u Njemačkoj“ (foto: Z. Turkulin):