DRUŽENJE INVALIDA U SKUPŠTINI GRADA

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom danas je u gradskoj skupštini održano tradicionalno druženje predstavnika udruga osoba s invaliditetom kojem je domaćin bio predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

Ovaj dan je dan kada se rezimira rad u proteklih godinu dana ali I donose novi projekti za iduću godinu a grad planira dosta toga.

Usuglasi smo s gradom da iduće godine svi tramvaji dobiju rampe koje će omogućiti invalidima da se koriste javnim prijevozom, rekla je Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom I predsjednica društva distrofičara grada Zagreba, To će rasteretiti specijalni prijevoz invalida. Druga stvar koja nas raduje je nabava dva nova kombi vozila za prijevoz invalida, a raduje nas I činjenica da grad redovno dodjeljuje stipendije za školovanje mladih osoba s invaliditetom.

 

Grad Zagreb cjelovito pristupa rješavanju tog  problema I u svezi s tim je donesen četvrti po redu document strategije razvoja I problematike osoba s invaliditetom.

Svi naši uredi u tome koordiniraju, naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, I problem s kojima se invalidi susreću su dosta dobro riješeni pa tako će u svim niskopodnim tramvajima biti ugrađene rampe kako bi se povećala mobilnost tih osoba. Temeljno je pravo invalida pravo na kretanje pa ćemo nabaviti I dodatna vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Ono što posebno želim naglasiti su projekti socijalnog poduzetništva u kojima se ne ide samo na obrazovanje nego radimo I na tome da se osobe s invaliditetom adekvatno pozicioniraju na tržištu rada jer tek tada će oni uistinu postati punopravni građani. Stoga nastojimo ne razmatrati njihov invaliditet nego njihove sposobnosti koje su prilagođene tržištu rada. Tako da mogu reći kako grad Zagreb uistinu ulaže neprestano napore kako bi osobama s invaliditetom omogućio ravnopravan položaj u društvu.

Ovakvi susreti se održavaju od 1993.godine a od naših prijatelja iz udruga možemo puno naučiti, rekao nam je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, ono što je nama svakodnevno normalno da ustajemo I spremamo se, oni imaju uz to još niz drugih prepreka. Ono što možemo od njih naučiti je njihova upornost I hrabrost I ne odustajanje od onoga što svakodnevno rade. Unazad nekoliko godina smo u Skupštini postavili lift s obzirom na to da imamo zastupnike osobe s invaliditetom a ono što potičem I što ću poticati su svakako rampe na tramvajima I autobusima kako bi pomogili takvim osobama da se potpuno reintegriraju u zajednicu. Na nama je da bez velikih administrativnih mjera omogućimo da se oni uklope u svakodnevni život. Ja sam već nekoliko godina domaćin ovom druženju ali uvijek nešto novo naučim od njih.

Prilikom druženja još su se čuli neki prijedlozi I problem koje su istakli predstavnici udruga ali opća je ocjena da je Zagreb daleko ispred svih kad je u pitanju stvaranje uvjeta za normalan život osoba s invaliditetom.

ŽELJKO KRZNARIĆ