MSU Zagreb slavi 9. rođendan

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu sutra, 8. prosinca 2018., slavi svoj deveti rođendan. Tim povodom je za sve posjetitelje muzeja priređen slijedeći program:

MSU DAN NA DAR 09

Program u povodu našeg devetog rođendana,

subota, 8. prosinca 2018. 

Radno vrijeme izložbenih prostora Muzeja od 11 do 20 sati.
Program obilježavanja MSU DANA 
traje od 11 do 22 sata.
Slobodan ulaz na sve programe!

 

PROGRAM:

 

11.00 – 12.00 ► MSU café: promocija knjige „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“

Uz veliku izložbu u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“ objavljena je bogato ilustrirana publikacija koja sadrži tekstove teoretičara arhitekture i povjesničara umjetnosti, ujedno i suradnika na izložbenom projektu kojim je prikazana arhitektonska produkcija između 1948. i 1980. godine u zemljama bivše Jugoslavije. Među arhitektima koji su predstavljeni na izložbi su Vlado Antolić, Bernardo Bernardi, Bogdan Bogdanović, Bogdan Budimirov, Andrija Čičin-Šain, Julije De Luca, Mladen Kauzlarić, Dinko Kovačić, Boris Krstulović, Ninoslav Kučan, Petar Kušan, Boris Magaš, Andrija Mutnjaković, Juraj Neidhardt, Radovan Nikšić, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter, Ante Rožić, Matija Salaj, Željko Solar, Dragutin Stilinović, Berislav Šerbetić, Milica Šterić i Ivan Vitić. Izložba u MoMi otvorena je do 13.1.2019. i povod je promociji kataloga koji je dostupan u našem MSU Shopu.

Na promociji će govoriti autori tekstova u katalogu i suradnici na izložbi: dr. sc. Tamara Bjažić Klarin; dr. sc. Sanja Horvatinčić; Maroje Mrduljaš, kritičar arhitekture i dizajna; Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a.

Promociju moderira: Ivana Antunović, novinarka

 

11.00 – 19.00 ► Prostor Dječje galerije: kreativna radionica, izrada rođendanske makete MSU-a

Od povijesnog otvorenja u prosincu 2009. do danas, MSU je postao jedan od simbola Novog Zagreba, prepoznatljivo mjesto stvaranja, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi. U povodu obilježavanja svog devetog rođendana, MSU poziva sve posjetitelje da se uključe u jedinstveni edukativni radionički program koji uključuje izradu makete meandarske zgrade Muzeja s pripadajućim umjetničkim djelima. Tijekom programa posjetitelji će se upoznati s poviješću Muzeja, karakteristikama zgrade arhitekta Igora Franića, ali i ključnim djelima izloženim u stalnom postavu „Zbirke u pokretu“, kao i prostorima povremenih izložbi, s posebnim naglaskom na veliku aktualnu izložbu „Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno“.

Program će se održati između 11 i 19 sati s pauzom od 14 do 15 sati u prizemlju MSU-a, u njemu mogu sudjelovati svi uzrasti, a aktivnostima se može priključiti samostalno ili u grupi.

Voditeljica: Ivana Gorički, muzejska pedagoginja i pripravnica MSU-a

Autor zgrade MSU-a Igor Franić s maketom Muzeja

 

11.30 – 12.00 ► Zbirke u pokretu: stručno vodstvo

Kroz stalni postav Muzeja posjetitelje će provesti Ivana Janković, kustosica MSU-a.

 

12.00 – 13.00 ► Prostor za povremene izložbe: tematsko stručno vodstvo kroz izložbu „Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno“           

Osmišljena kao izložba unutar izložbe, „Potraga za novom stvarnošću“ predstavlja selekciju radova hrvatskih umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom trenutku svog umjetničkog razvoja opredijelili za hiperrealistički izričaj. Dio je to velike aktualne izložbe „Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno“ čiji se koncept temelji na cjelovitom predstavljanju umjetničkog opusa Jadranke Fatur, te kontekstualizaciji njezinog stvaralaštva u sklopu hiperrealističkog slikarstva, čije je nasljeđe prikazano kroz svojevrsni povratak hiperrealnom u stvaralaštvu umjetnica i umjetnika koji stasaju na hrvatskoj likovnoj sceni posljednjih desetak godina.

Izložbom će posjetitelje provesti Martina Munivrana, autorica izložbe i kustosica MSU-a.

 

15.00 – 15.45 ► MSU café: predstavljanje novog murala u MSU kafiću i razgovor sa street artumjetnikom Loncem

U sklopu izložbe „Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno“ u muzejskom kafiću nastao je i novi rad „Hat Wearers“ međunarodno priznatog street art umjetnika Lonca, širokoj publici do sada ponajbolje poznatog po muralima koji krase ulice brojnih svjetskih gradova. Kroz razgovor s autorom saznat ćemo više o umjetnikovoj nedavno započetoj praksi izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama pri čemu ruši barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva.

Razgovor moderira: Martina Munivrana, autorica izložbe i kustosica MSU-a.

Street art umjetnik Lonac oslikava mural Hat Wearers u muzejskom kafiću

 

16.00 – 17.00 ► MSU galerija: razgovor s umjetnikom Mironom Milićem

Razgovarat ćemo o umjetnikovom vizualnom istraživanju i ljudskoj fascinaciji vojnim odorama, temom kojom se Milić bavi u svojem novom ciklusu radova „Kongres sjena“, predstavljenim na istoimenoj izložbi u MSU galeriji.

Razgovor s umjetnikom vodi Ivana Kancir, kustosica izložbe

U postavu izložbe Mirona Milića u MSU galeriji, foto: Damir Žižić

 

16.00 – 22.00 ► Predvorje MSU-a: program uz izložbu „Games and Politics / Igre i politika“

Izložba „Games and Politics“, nastala u suradnji Goethe-Instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), prikazuje  politički i socijalno angažirane videoigre nastale nakon 2004. godine. Posjetitelji će na izložbi moći isprobati čak 16 igara koje propituju različite aspekte suvremenog društva, kao što su: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman),država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktualna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid) i posljedice ratnih događanja (This War of Mine). Na rođendan MSU-a, u sklopu izložbe, posjetitelji će moći saznati više o načinima ispreplitanja videoigara, društva i umjetnosti kroz razne panele:

16.00 – 17.00 ►Croatian games showcase by CGDA

Vodeći domaći gaming studiji iz Hrvatske ispričat će nam kako su osvojili milijune igrača širom svijeta, stvorivši prepoznatljive brendove u industriji zabave.

Razgovor moderira: Ante Vrdelja, CGDA, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara

18.30 – 19.30 ►Videoigre & umjetnost

Videoigre mijenjaju svijet u kojem živimo, stvarajući nove načine zabave, nove oblike umjetnosti, nove subkulture i poslove koji do sada nisu postojali. Posjetitelji će tako moći saznati kako umjetnici i kustosi diljem svijeta istražuju svijet videoigara.

Sudjeluju: Tea Stražičić (Berlin), Marta Stražičić (Zagreb) i Lovro Japundžić (Zagreb)

20.00 – 20.30 ►Gaming projekt Jelene Visković

Jelena Visković umjetnica je koja je osmislila gaming projekt za prestižni Victoria&Albert Museum iz Londona, a u MSU će po prvi put predstaviti svoj rad u Hrvatskoj.

20.45 – 21.30 ►O videoigrama, umjetnosti i društvu

Thorstenn Wiedemann, pokretač berlinskog festivala AMAZE, i Jelena Visković, pokušat će odgonetnuti budućnost videoigara i igranja općenito.

S izložbe „Games and Politics“

 

17.00 – 17.45 ► MSU café: predstavljanje knjige „Kraj umjetnosti“ Donalda Kuspita

Knjigom „Kraj umjetnosti“, prvi put objavljenom 2004., američki povjesničar umjetnosti Donald Kuspit izazvao je brojne kontroverze pozicionirajući se s onu stranu dominantnih teorijskih kanona suvremene umjetnosti. U „Kraju umjetnosti“ Kuspit tvrdi da je s umjetnošću svršeno jer je izgubila svoj estetski smisao. Zamijenjena s „postumjetnošću“, pojmom Alana Kaprowa, novom vizualnom kategorijom koja uzdiže „trivijalno, skatološko  i dosjetljivo“ iznad „enigmatskog, posvećenog i kreativnog“. Tragajući za uzrocima transformacije umjetnosti, Kuspit analizira radove brojnih umjetnika poput Duchampa ili Warhola, njihove utjecaje na sljedeće naraštaje autora, smrtonosno izjednačavanje zabave s umjetnošću no, na koncu, nudi i viziju estetske budućnosti kroz koncept „novih starih majstora“. Riječ je najnovijem prijevodu iz MSU biblioteke Refleksije.

Knjigu su preveli Marko Kovačić, Ivana Ostojčić i Helena Šintić.

Knjigu će predstaviti: Leila Topić, urednica knjige i kustosica MSU-a, Vanja Babić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar i Željko Kipke, umjetnik.

 

17.15 – 18.00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo umjetnice Jadranke Fatur i kustosice Martine Munivrane kroz izložbu „Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno“

Slike Jadranke Fatur volimo jer su mnoge od njih ikoničke i svjedoče o nekom prohujalom vremenu, urezuju se u memoriju jer u njima prepoznajemo i prizore iz vlastitog života. Kako su nastajale njezine slike, kako je snimala prizore i zašto, koliko skica je radila, kako se osjećala… – sve će to posjetitelji moći pitati umjetnicu Jadranku Fatur na vodstvu po njezinoj prvoj retrospektivnoj izložbi. Kustosica Martina Munivrana publici će ispričati koliko dugo su trajale pripreme za izložbu, odakle su sve slike posuđene i zašto je koncepcija izložbe takva da obuhvaća pregled najboljih američkih fotorealista i izbor mlađih domaćih umjetnika koji su u nekom trenutku svog života slikali u maniri hiperrealizma.

Umjetnica Jadranka Fatur u MSU, foto: Ivan Marinković

 

17.00 – 18.00 ► Dvorana Gorgona: koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli

Zagrebački anđeli nastupali su i na velikim i malim pozornicama, uz bok vrhunskim hrvatskim glazbenicima i zvijezdama uz pratnju orkestra uživo, a svoj su prvi koncert imali upravo u MSU. U znak zahvalnosti, Anđeli će Muzeju za deveti rođendan ponovno pokloniti svoj koncert kojim će nas sve još jednom razveseliti. U Zbor su uključena djeca od 4 do 14 godina, izvode poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice. Voditelji grupa zbora i ritmike iskusni su i kvalificirani umjetnici i pedagozi: Vitomir Ivanjek – Vito i Ines Ivanjek.

Gosti koncerta su: Ines Ivanjek (flauta) i Vitomir Ivanjek (glasovir), zbor Zajednice Talijana iz Labina Minicantanti i djevojački zbor XL, zbor Jarunski dečki i Iblerovci 77+, jedan od najstarijih zagrebačkih zborova.

Zbor Zagrebački anđeli u MSU, foto: Tomislav Jagar

 

18.00 – 18.30 ► Zbirke u pokretu, ispred Atelijera Kožarić: otvorenje izložbe Laboratorij za oživljavanje: Pep Vidal

Prilikom boravka u Zagrebu, tijekom projekta „Izvedba muzeja / Performing the Museum“, katalonski umjetnik i znanstvenik Pep Vidal intenzivno je istraživao i proučavao Atelijer Ivana Kožarića u stalnom postavu MSU-a. Uvodeći jezik i metodologiju fundamentalnih znanosti u jezik umjetnosti, Vidal kroz naizgled objektive opise prirodnih pojava često ulazi u područje humora i apsurda, toliko bliskom poetici Ivana Kožarića, s kojim dijeli i sklonost recikliranja pronađenog materijala u privremene strukture, koje umjetničkom gestom u određenim prostorima zadobivaju status umjetničkog djela. Na rođendan Muzeja Pep Vidal izvest će dva svoja nova rada, a u suradnji s kustosicom Atelijera Radmilom Ivom Janković odabrati crteže i druga Kožarićeva djela koja će za vrijeme izložbe dobiti svoje posebno mjesto u prostoru Atelijera Kožarić.

Kustosica izložbe: Jasna Jakšić

Rad Pepa Vidala

 

18.00 – 18.30 ► MSU Shop: promocija kataloga izložbe „Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno“

Izložbu Jadranke Fatur prati i opsežan monografski katalog, u kojima tekstove potpisuju Sonja Briski Uzelac, Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Tonko Maroević, Martina Munivrana, Susanne Neuburger, Krešimir Purgar, Žarko Paić i Leila Topić. U muzejskom dućanu katalog će predstaviti Martina Munivrana, autorica izložbe, a nakon promocije, umjetnica Jadranka Fatur će potpisivati katalog.

 

18.00 – 22.00 ►Medijska fasada: Lonac „Hat Wearers“, video za medijsku fasadu

Proces izrade murala street art umjetnika Lonca u muzejskom kafiću dokumentiran je i bit će premijerno prikazan na Medijskoj fasadi MSU-a.

 

19.00 – 19.30 ► Zbirke u pokretu, 2.kat: vodstvo kroz izložbu Andrije Maurovića

Autor studijske izložbe „Andrija Maurović: Između političkih ideologija i pornografije“, dr.sc. Frano Dulibić provest će posjetitelje kroz izložbu velikana hrvatskog stripa, tumačeći njegov bogat, raznorodan i do danas nedovoljno istraženi opus iz drugačije perspektive.

Andrija Maurović, Autoportret, 1970-tih,  Zbirka Novaković

 

19.30 – 20.05 ► Prostor Dječje galerije: plesni performans „Priča o kutiji“

Rad inspiriran kratkim pričama Franza Kafke, u maniri plesnog teatra, koreografskim i jezikom tijela, donosi priču o čovjeku koji je cijelog života hodao uokolo s kutijom na prsima. Naravno, svi u njegovom malom gradu žarko su željeli znati” što je u kutiji?”.

Produkcija: PAP Performing arts program, edukativni program izvedbenih praksi pri MSU.

Autor/mentor: Žak Valenta

Izvedba: Vera Mitrović Vrbanac, Sellena Beram, Darja Mrdjen, Irena Đurkesić, Zorica Krističević i gosti polaznici plesnog  Studia 23 iz Karlovca.

Glazba: Kletzman Quartet, Max Richter, Igor Stravinski.

 

20.00 – 21.30 ► Dvorana Gorgona: projekcija filma „Kamen“ autorice Florence Lazar 

Nagrađivani film renomirane francuske umjetnice i redateljice Florence Lazar propituje stanje poslijeratnog društva Republike Srpske koje u falsificiranju vlastite povijesti uspostavlja nove nacionalne i vjerske konstrukte.Iskapanjem, preoblikovanjem i dislokacijom starog kamena na području Republike Srpske grade se arhitektonski, urbani, povijesni, kulturološki i religijski falsifikati. Svaki kamen ima nezamjenjivu ulogu u procesu konstruiranja mita. Na tim je postavkama u Višegradu izgrađen Kamengrad (Andrićgrad) prema idejnom projektu Emira Kusturice, na mjestu sportskog kompleksa gdje su vršena masovna skupljanja bošnjačkog stanovništva prije odvođenja na stratišta. Premještanje kamena podsjeća na masovnu deportaciju i etničko čišćenje bošnjačkih civila. Autorica ne iznosi svoje komentare ni osobne stavove. Akteri filma predstavnici su stvarnog života i suprotstavljenih strana. Svojim emocijama i svjedočanstvima grade strukturu filma. Na gledatelju je da donese zaključke.
Redateljica Florence Lazar će nazočiti zagrebačkoj premijeri filma, a nakon projekcije odgovarat će na pitanja publike.
Autoricu će predstaviti: Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU-a

Iz filma „Kamen“                

 

MSU dućan

Uz rođendan će u MSU shopu biti prigodnih popusta, a pronaći ćete i originalne blagdanske poklone iz raznih dizajnerskih i umjetničkih radionica, te mnoštvo umjetničkih suvenira i sitnica koje život znače. Posebno ističemo blagdanski suvenirski paket s motivima hiperrealističnih slika umjetnice Jadranke Fatur koji sadrži platnenu torbu, plakate i razglednice s motivima poput „Puba Montparnasse“, „Autobusa za Cmrok“ i „Obitelj u Jakovlju“. Suvenirski blagdanski paket s motivima Jadranke Fatur dostupan po cijeni od 119 kn. Za veće narudžbe odobravamo posebne popuste, no molimo vas da nas unaprijed kontaktirajte na msuducan@msu.hr

 

 

MSU café

Za energiju da posjetite što više programa tijekom Dana MSU-a pobrinut će se Vegenšpek, koji u svoju kuhinju donosi raznolikost umješnim kombiniranja naizgled nestpojivog. U muzejskom kafiću cijelog dana posjetitelji će moći kušati Vegenšpekov kulinarski entuzijazam koji vodi na osebujno gastro putovanje, oslobođeno svih etiketa, gdje su jedini kriteriji posluženog tanjura kvaliteta namirnica, raznolikost, nutritivna izbalansiranost te prilagođenost sezoni, ali i inspiraciji.

U prostoru kafića MSU- posjetitelji će imati priliku zaigrati Kolo sreće i dobiti vrijedne nagrade, a neke od njih su ručno izrađene praline brenda Anka Chocolate koje pokazuju pravo bogatstvo i šarenilo naše zemlje. Praline se izrađuju u potpunosti ručno, pazeći na svaki detalj u njihovoj izradi. Praline Krocka govore o hrvatskoj šahovnici, bojane su ručno u crvenu i bijelu boju, a punjene kremom od lješnjaka i likerom Maraschino iz Zadra, te okusima predstavljaju kontinentalnu Hrvatsku i primorje. Sretni dobitnici dobit će 5 kutija pralina Krocka u ukrasnim originalnim vrećicama. Uz sve spomenuto, u predvorju Muzeja za naše drage mlade posjetitelje i posjetiteljice pripremili smo dva fliper uređaja na kojem će se moći igrati i uživati u zabavi!