DRVENA PEĆ KAO HRVATSKA PRAKSA

Autor: Marjan Gašljević

Večeras kada se debelo smrkne Sveti Nikola obilaziti će naše prozore tražeći čizmice da bi u njih stavio poklone. Opće je poznato da on ne ide sam već, isključivo, u tandemu s neizostavnim Krampusom. Da je Nikola dobrica to je opće poznata stvar ali kakav je Krampus nekako mi i nije jasno. Da li se radi o zločestom liku ili on samo radi svoj posao nešto kao Povjerenstvo za sukob interesa. Nekome je taj Krampus zločest ali mnogi se kunu da nije. Uz obilje pokolona koje Sveti Nikola utrpa u čizmice šiba koju ubaci Krampus više je simbolična kao da kaže: „Eto, i ja sam bio na vašem prozoru i obavio svoj posao tako da bez griže savjesti možete mi pisati dnevnicu pa nek poslije netko i vještači potpise.“
Isto kao što će Krampus tradicionalno „odraditi“ svoj posao dijeleći šibe kao dokaz da je bio tu tako je svoj posao odradilo i Povjerenstvo za sukob interesa „odrapivši“ kaznu bivšoj potpredsjednici Vlade Dalić i aktualnom ministru financija Mariću. Prema povjerenstvu Dalić i Marić krivi su jer su „povrijedili načela obnašanja javne dužnosti“. Za ovaj krimen nije predviđena nikakva kazna što ne znači da se kažnjenici neće žaliti. Ma što značila kvalifikacija i kako je god tumačili, različito, naravno, zavisno od pozicije na političkoj „ruži vjetrova“, javnost je doznala ono što je i prije znala. U cjelokupnoj aferi Agrokor muvalo se i lagalo na svim razinama i na sve moguće načine. Sažetak cijele te trakavice, da ne dužim, je, svakako, rehabilitacija Tomislava Karamarka ako radi ničega onda samo radi njegove svojevremene izjave o „relativnosti morala“.
Nije bitno što u cjeloj priči nema niti „m“ od morala bitno je što nema sukoba interesa jer tako izrečena kvalifikacija uopće ne znači da je netko od njih zamračio i lipu a sva sredstva koja su „iscurila“ kolateralni su trošak, kao kad pukne vodovodna cijev, koju će svi solidarno platiti. To što su njihovi kompići, a i sami smočili čizme to je šteta a ne dobitak. Jednostavno, moramo se privići da je „drvena peć“ u Hrvatskoj praksa i nešto, ne samo normalno već i poželjno.
Istovremeno Sabor pokušava raspravljati o paketu zakona koje su već okrstili kao „Lex Mikulić“. Naime, čim je u javnost procurila informacija da se ponovno objedinjuje hrvatski inepektorat uz nju je „kapnulo“ i ime aktualnog saborskog zastupnika i predsjednika Zagrebačke gradske skupštine Mikulića kao „glavnog državnog inspektora“. Zanimljivost je u činjenici da se odjenom mora strašno požuriti da se izglasa paket zakona koji bi stvorili preuvjete za objedinjavanje svih inspektorata na čelu kojih bi trebao biti, gle čuda, Mikulić. Ima li to ikakve veze s manjkom glasova u Zagrebačkoj skupštini koja bi trebala za 8 dana izglasati proračun grada Zagreba koji, za sada, visi za tri glasa?
Dakle, Mikuliću se spuknulo da bi bio glavni državni inspektor s ovlastima skoro kao premijer a negdje i jačim a, netko je zaključio da bi upravo on od 4 miliona hrvatskig građana bio jedini „pravi“ za to mjesto pa, hajde, dok ideja ne ispari da donesmo Zakone i imenujemo Mikulića, eto baš slučajno. A on se moralno ceri u kameru kao to nema veze s njim jer o tome, eto, odlučuje Premijer pa ako on baš navali na njega morati će to prihvatiti. Ništa novo samo još jedan „Lex“ a s modom tih lexova vidjesmo da smo „usrali“ motku kada bi god posegnuli za njima. I na kraju Mikulić ponosno i podsmješljivo izjavljuje „da je sve to u intersu hrvatskih građana.“ Em ti gamad kao kućne ljubimce i drvenu peć na koju će mo se grijti i ljeti i zimi.
Istovremeno s iz „tehničkih razloga“ balansira s Obiteljskim zakonom. Vrdoljakovo puškaranje s praznom vodenom puškom je beznačajni skeč spram činjenice da dvojbe oko dijela odredbi tog Zakona proizilaze upravo iz redova vladajuće stranke. Meni osobno je upravo nevjerojatno da bi neki, ma što o njima pojedinačno mislili, članovi HDZ-a prešli preko svog temeljnog svjetonazorskog određenja te digli ruku „ZA“ ovakav Zakon. Teško mi je i zamisliti čime bi se moglo kupiti, a poslije opravdati takvo svjetonazorsko skretanje ili, bolje rečeno, prevrtanje. Ne, ni drvena peć takvo nešto ne može pokriti.
I, na koncu, stavili Vi svoju čizmicu večeras na prozor ili ne Sveti Nikola će virnuti i Krampus, naravno, ostaviti će svoje darove, vidjeli Vi njih sutra ili ne, a o Vama ovisi koliko će te se grijati na drvenoj peći koju Vam stalno kure s ciljem da se ogrijete ili samo smrznete. Njima je i tako svejedno.