U Tunelu Grič otvoren „Muzej realnosti“

Autor: Aleksandar Olujić / fotografije: Zdravko Turkulin

U sklopu Adventa u Zagrebu, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, u Tunelu Grič je otvoren Muzej realnosti.

Ovo je već četvrto izdanje ovog  UNICEF-ovog koncepta u Zagrebu koji se nakon tri godine održavanja u Muzeju iluzija ove godine preselio u Tunel Grič pretvorivši ga tako u svojevrstan prolaz kroz stvarnost u kojem svatko može biti dio promjene – (unicef.hr).

Osnovna poruka ovogodišnjeg Muzeja realnosti je: Najvrjednija stvar na svijetu nije stvar.

Naime, za veliku većinu ljudi na zemlji ono najvrjednije što imaju je njihova obitelj, a ne neko materijalno dobro. Prolazeći ovim tunelom stvarnosti posjetitelji dobivaju uvid u životne priče obitelji iz cijelog svijeta, upoznaju se sa stvarnošću života djece i sa značenjem obitelji u njihovim životima te postaju svjesni kako neka djeca odrastaju u svojim biološkim obiteljima dok druga svoju obitelj stječu na drugi način. Šetnjom kroz tunel može se vidjeti 45 metara dugačak Album beskonačne obitelji koji podsjeća na prave vrijednosti u životu i potiče svakog tko ga pogleda da bude dio promjene nabolje.

Muzej realnosti eksponatom koji se sastoji od 554 ručno izrađene lutke ukazuje na činjenicu kako u Hrvatskoj trenutno 554 djece čeka na obitelj koja bi ih udomila. Svaka od tih lutaka je jedinstvena a ima svrhu podsjetiti svakoga od nas na važnost odrastanja u toplom obiteljskom domu.

554 ručno izrađene lutke

U sklopu izložbe je i interaktivna instalacija Upalite svjetlo za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja se sastoji od osvijetljenih prozora što simboliziraju prozor dječje sobe u obiteljskom domu. Prolaskom kroz instalaciju na glavnim ulazima i izlazima te jednokratnim doniranjem sredstava za UNICEF-ovu kampanju Svako dijete treba obitelj moći ćete “upaliti svjetlo” na prozorima u tunelu Grič te tako pomoći djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Muzej realnosti je otvoren do 11. prosinca 2018. svaki dan od 9,00 do 22,00 sati, a ulaz je slobodan.