POČEO JE ZAGREBAČKI ADVENT

U subotu je paljenjem prve adventske svijeće otpočeo najbolji europski advent na brojnim lokacijama u gradu. Paljenju prve adventske svijeće je uz gradonačelnika Milana Bandića nazočila i predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović, a obred je paljenja svijeće vodio monsignor Zlatko Koren.

U vili Prekrižje su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić otvorili po drugi puta advent na Prekrižju. Ovoga puta vilom dominiraju motivi Zagorja.
Ovime nastavljamo tradiciju otvorenih vrata predsjednice republike građanima te se pridružujemo održavanju najljepšeg adventa u Europi, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju. Čestitam cijeloj upravi grada Zagreba, a posebno Turističkoj zajednici grada na dosadašnjim rezultatima i vjerujem da će i ovogodišnje izdanje zagrebačkog adventa biti jednako čarobno za sve posjetitelje. Ponosni na njegovu popularnost podsjećam da održavanje adventskih programa nije natjecanje već poticanje druženja i zajedništva. Ne zaboravimo da se sreća umnaža kada se dijeli. Došašće ljubavi, svijetla, dobrote i mira najvažniji su darovi života koji nas usrećuju upravo u dijeljenju s bližnjima.
Svake se godine program advent na Prekrižju posvećuje jednom dijelu Hrvatske. Tako je nakon prošlogodišnjeg podsjećanja na slavonsku blagdansku tradiciju ove godine advent na Prekrižju predstavlja običaje Hrvatskog Zagorja. I kako je naglasila predsjednica želja je da svi s ovog brežuljka ponesu najljepše uspomene na dane iščekivanja Božića.
Da nema te topline i širom otvorenih vrata ne bi mogli napravi s adventom što smo napravili, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić, ima mnogo bogatijih gradova i zemalja ali nitko to nije napravio kao mi u Zagrebu.

Tijekom prijepodneva svečano je otpočeo i advent zagrebačkih obrtnika koji je otvorio gradonačelnik Bandić uz predsjednika udruženja obrtnika grada Antuna Trojnara i predsjednika zagrebačke obrtničke komore Mirze Šabića. Desetak obrtnika na štandovima nudi izvorne domaće proizvode.

Otvoren je i zaštitni znak zagrebačkog adventa –  Ledeni park na Tomislavovom trgu koji je protekao u znaku Ivane Brlić Mažuranić i njenih bajki koje su na ledu uprizorili članovi Zagrebačkih pahuljica. Otvaranju je nazočio i ministar turzima Gari Capelli koji je odao priznanje Zagrebu za još jedan spektakularan advent, a direktorica Turističke zajednice Martina Binenfeld je istakla zadovoljstvo što se ovaj advent temelji na kulturnim događanjima i očuvanju baštine.

Otvaranje je završilo spektakularnim paljenjem svijetla na Zrinjvecu, a u nedjelju predstoji otvaranje adventa u Maksimiru i Zoološkom vrtu.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Fotogarije u galeriji: Zdravko Turkulin