Ima li hrvatska krava rogove

Autor: Marjan Gašljević

Ne mogu zamisliti što bi se desilo u Hrvatskoj kada bi se, recimo, pojavila neka inicijativa ili udruga koja bi pokušala raspisati referenduma s referendumskim pitanjem: „Trebaju li u Hrvatskoj rezati rogove?“ Da li bi najveći naš referendumoljubac Lovro bubnuo u nesvjest prvo nesiguran uopće da li krave imaju rogove ili ne i, na koncu, da li im rogovi uopće trebaju i da li iste te krave istim tim rogovima mogu nauditi njemu i stranci u kojoj egzistira. Zapitao bi se, poslije buđenja octom ispod nosa, da se nije slučajno slikao s nekom tuđom kravom kao onomad s tuđim iglunima za koje, usput, još uvijek ne znamo da li su ukrivolovljeni ili ne i po kome, i da li je ta krava imala rogove za vrijeme slikanja ili je orogatio netko poslije.
I dok Lovro analizira koje krave poznaje savjetujući se s kolegama koji su još uvijek zabrinuti zbog Nataše i Povjerenstva agilna inicijativa već postavlja štandove i prikuplja potpise. Bandić, i ako baš i nije siguran glasuju li krave ili ne, u dobroj vjeri odobrava inicijativi besplatne štandove reklamu. Na lijevoj strani ulica biti će plakati se potporom za rogove a na desnoj strani slogani protiv rogova. Eto tu mi na um dolazi jedan prastari vic iz susjedne nam Slovenije kada tamo Bosanci još nisu bili većina gdje jedan od njih radi kod poslodavca Slovenca koji ga svako jutro pozdravlja s: „Dobro jutro Bosanec bez pameti.“ Nekako to Bosancu dopizdilo pa jednog jutra odzdravi Slovencu: „Dobro jutro Slovenac bez kalcija.“ I nakon nekoliko jutara takvog pozdravljanja, intinutivni Slovenac znatiželjno priupita Bosanca zašto ga pozdravlja s tim sloganom „bez kalcija“. „Ja ti jebem ženu već mjesecima, a tebi još rogovi nisu narasli jer si, vjerojatno, bez kalcija.“ Smireno odgovori Bosanac.
Sve u svemu, bez obzira da li u Hrvatskoj bilo referenduma u svezi rogova kao u uzoritoj nam Švici na koju se volimo furati ipak bi, nekako nazirem a i šuškalo se s vremena na vrijeme u tračerskim štivima, i famozno Natašino Povjerenstvo bi moglo imati saznanja da li u ovim istraživanjima političkog vrha pored kumova ima i rogova. Na koncu konca u našem političkom bordelu ništa nije neobično i nenormalno što je do sada dokazano u previše situacija, a i ti naši uzoriti političari vole vrhunske hotele posebno kada im ga plaćaju neki drugi kao, recimo, nogometni savez. Kako je u nogometu sve nobl sramota je i grehota u hotelskom sobičku s pet zvjezdica ne opaliti selfi te pokazati „pločice“ što svoje što slučajno zatečene pratiteljice. Ma, baš slučajno.
Ostaje ipak upitno kako će se političke snage odrediti, odnosno, tko će se svrstati za rogove, a tko protiv. Preostaje nam čekati tko će prvi graknuti i pokrenuti svrstavanje. Logično bi bilo da se odmah izjasne Markičkini sljedbenici koji, i ako nemaju veze s govedarstvom, mogu u problemu rogova iznači dovoljno elemenata da budu protiv. Bero bi, svakako, agilan kakav jest odmah dao priopćenje da je on apsolutno za rogove. I tako bi se posložila politička scena. U vladajućoj stranci, naravno, dio bi bio za dio protiv. Sukladno dosadašnjim djelenjima otprilike već znamo da bi predsjednik svoje ljude poveo za zaštitu rogova sve na tragu europskih stečevina a, stari, blago zatucani dio članova rogove bi apsolutno nijekao, odnosno prirezivao.
No, svakako, ovako predloženo referendumsko pitanja palo bi na sudu. Potpuno opravdano i razumno isključivo iz razloga što se u njemu izrijekom ne zna da li su rogovi znak ponosa, potrebe, prirodnih tekovina ili smetnja i sprdnja. Da su nešto negativno vjerojatno najviđeniji naši muževi ne bi javne i tajne sobice kitili rogovljem a, s druge, pak, strane ako bi im netko gledajući slike na kojima se ponosno fotkaju s rogovima rekao: „Vidi rogonje.“ Sigurno ne bi završio s guljenjem krumpira.
Zaključujem, dakle, da baš u svemu ne moramo pratiti Švicarce i druge zapadnjake već se prilagoditi našim kulturnim i povijesnim stečevinama pa ako netko slučajno zakotrlja referendumsko pitanje oko rogovlja uvijek nam ostaje mogučnost da rogovi sami otpadnu dok se rezultati referenduma na prebroje i utvrdi njihova relevantnost.
Ustvari, ima li uopće krava rogove?