Ta mašina, to je moja “paranoidna” mašina

Piše:Miroslav Šantek Cobra
Dramu Gospoda Glembajevi je 1929. napisao Miroslav Krleža (1893 – 1981.). Taj poznati pisac je svijetu ostavio toliko napisanih riječi da bi vam trebalo jako puno vremena da sve to pročitate. Krleža je nezaobilazna ličnost hrvatske kjniževnosti i po mnogima najbolji hrvatski pisac 20. stoljeća. Brojke su zastrašujuće: (po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka) koji pokriva kako središnje književnoumjetničke žanrove, tako i atipične ili marginalne zapise (enciklopedijske natuknice, prepiska o raznim temama, putopisi, …)

Miroslav Krleža Foto:Hrvatska enciklopedija

Njegova djela su ušla i u školsku lektiru, a jedno od njih su i Gospoda Glembajevi – smještena u Zagreb 1913. godine, ova drama u tri čina opisuje događaje u kući ugledne zagrebačke patricijske obitelji Glembaj, gdje se jedne noći na proslavi godišnjice firme »Glembay Ltd«, pojavljuju vrlo zanimljivi likovi koji počinju otkrivati mnoge tajne ove obitelji. Okosnica priče je žena – fatalna barunica Castelli, čiji skoro 30 godina stariji muž Ignjat Glembaj, glava ove obitelji je potpuno opsjednut njenom mladošću i erotičnošću i sve joj kupuje i poklanja, dok se ona “provodi” i s drugim muškarcima, a najzanimljiviji lik priče je svakako Leon, Ignjatov sin koji nakon 11 godina dođe kući i u dramatičnom razgovoru s ocem (koji doživi nakon toga infarkt i umre) kaže mu da je njegova žena jednom zavela i njega. Na kraju dolazi do finalnog obračuna, bankrota i sloma – ali, pročitajte ovu dramu. Doista vrijedi potrošiti vrijeme na nju.

Mustafa Nadarević kao Leon Glembaj u filmu Glembajevi 1988. Foto: screenshot

A mnogi su Glembajeve upoznali preko sjajnog filma iz 1988. kojeg je snimio Antun Vrdoljak uz nezaboravnu glazbu Arsena Dedića i maestralnu glumu Mustafe Nadarevića u ulozi Leona, Nadareviću su u to doba ležale ovakve – psiho uloge ubojica (iz tog doba je i sjajan film Deja Vu – Već viđeno, možda njegova najbolja uloga ikad) – Ta mašina, to je moja paranoidna mašina – veli Leon u jednom kadru Glembajevih.
Barunicu Castelli je u filmu glumila Ena Begović. O njenom seksipilu, ljepoti i glumi doista ne treba trošiti riječi. Nažalost, poginula je nesretnim slučajem, puno, puno prerano. Imala je samo 40 godina.

Ena Begović kao barunica Castelli u filmu Glembajevi 1988. Foto: screenshot

Gospodu Glembajevi su naravno i na kazališnim daskama izvodili mnogi profesionalci, mnogi vrhunski glumci, a prije nekoliko dana bili smo svjedoci kako i potpuni mlađahni amateri mogu jako dobro odigrati ovaj Krležin komad. Dogodilo se to u Petrinji. Jake amaterske glumačke petrinjsko – zagrebačke snage su pred puno ljudi u Velikoj dvorani izvele Glembajeve u tri čina. Režiju ( i glavnu žensku ulogu) preuzela je Matea Andrić, u čemu joj je pomagala Ena Prokić ( s glumačkom rolom), a uz njih, kao da su profesionalni glumci iskazali su se Robert Janeš, Frano Miholjević, Ivona Pendić, Alen Klimente, Tomislav Dunđer, Gabrijel Cerjak, braća Juraj i Jakov Bjelac uz plesne partnerice Ranatu Faizerarhmanovu i Magdalenu Vidas a za scenografiju je kao i puno puta prije na sličnim događajima “odradio” Valentino Valent.