„Zid, jezero“ Dušana Jovanovića u ZKM-u

Aleksandar Olujić

U sklopu Ciklusa europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih, 21. prosinca 2018. u 20,00 sati, Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana izvest će predstavu Dušana Jovanovića „Zid, jezero“, u režiji Miloša Lolića.

Dušan Jovanović je poznati slovenski i jugoslavenski dramski pisac i režiser. Rođen je 1939. u Beogradu, s ocem se 1953. preselio u Ljubljanu. Tu je ’60-tih na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski i francuski jezik, a potom i režiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Krajem ’60-tih je bio jedan od osnivača i direktor Gledališča Pupilije Ferkeverk u okviru kojega je izvedena njegova neoavangardna predstava „Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki“ koja je svojom neformalnošću, ekstremnošću izvedbe, otvorenom improvizacijom, elementima cabareta i političkim protestom stekla kultni status. Sedamdesetih godina je suosnivač Eksperimentalnega gledališča Glej da bi potom radio kao umjetnički voditelj Slovenskog mladinskog gledališča, a od ’89. predaje režiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Dušan Jovanović je napisao više radio i TV drama, filmskih scenarija, kratkih priča kao i jedan roman (“Don Žuan na psu ili Zdrav duh u zdravom telu”). Široj javnosti, a ne samo ljubiteljima kazališta, poznat je po dramama „Predstave neće biti“, „Karamazovi“, „Oslobođenje Skopja“ kao i po „Balkanskoj trilogiji“. Za svoj rad je dobio cijeli niz najviših slovenskih nagrada, ali i Sterijinu i Gavellinu nagradu.

„Zid, jezero“ je neobična, intimna drama koju je teško smjestiti u neki određeni žanr. Radnja se odigrava u dnevnoj sobi bračnog para, Rudija i Lidije, koji je tu istu sobu podijelio zidom na dva dijela. Svaki od supružnika svom posjetitelju priča o dramatičnom događaju prije 16 godina kada je izgorjela susjedna vila u kojoj je živio slikar boem s nekonvencionalnim shvaćanjima slobodne ljubavi i otvorenog braka. Da ne otkrivam previše, reći ću samo kako publika prati priču o ljubavi, zločinu, strasti, ljubomori, opsesiji i ludilu koju paralelno pričaju, svatko iz svojeg kuta, Rudi i Lidija.

O kakvoj je predstavi riječ najbolje govori izjava ravnatelja ljubljanske Drame Igora Samobora koji je prilikom premijere drame „Zid, jezero“ prošle godine rekao kao je uvrštavanje ove predstave na repertoar jedan od najvažnijih događaja sezone.

Za sve zainteresirane, ulaznice za predstavu (po cijeni od 70,00 kn; za organizirani posjet 50,00 a za studente, umirovljenike i učenike 30,00 kn) možete rezervirati na telefon  01 4872 554.