Happy Birthday Mickey Mouse!

Mickey Mouse

Autor: Aleksandar Olujić

Danas je 90. rođendan vjerojatno najpoznatijeg animiranog junaka na svijetu Mickeya Mousa.

Kao datum rođenja ovog simpatičnog junaka uzima se datum 18. siječanj 1928. kada je u Universal’s Colony Theatre, danas Broadway Theatre u 53. ulici, u New Yorku održana premijera prvog zvučno sinkroniziranog Disneyevog animiranog filma Steamboat Willie u kojem se kao glavni likovi pojavljuju Mickey i njegova djevojka Minnie.

Istini za volju treba reći da ovo nije bilo prvo pojavljivanje najpoznatijeg miša na svijetu i njegove drage na platnu. Nekoliko mjeseci ranije, u svibnju 1928., probno je u kinu prikazan nijemi animirani film Plane Crazy, ali isti nije uspio naći distributera. Plane Crazy je bio prvi u seriji filmova s Mickeyom kao glavnim junakom, slijedio ga je The Gallopin’ Gaucho koji je također bio napravljen kao nijemi film i stoga prikazan tek poslije Steamboat Willieja ali kao zvučni film. Nakon njega u kina je došao The Barn Dance da bi tek onda, kao zvučni film, bio prikazan Plane Crazy.

Nakon ovih prvih filmova Mickey je u slijedećem, The Opry House, dobio svoje čuvene bijele rukavice koje nije skinuo do danas. Prvi filmovi bili su crno-bijeli, da bi od 1935. nadalje bili rađeni u boji. Prvi njegov zvanični color film bio je The Band Concert. U filmove su uvedeni i novi likovi, Goofy i Donald Duck koji će također steći planetarnu popularnost.

Mickeyeva slava je ’40-tih počela blijediti da bi sredinom ’50-tih zahvaljujući televiziji ponovo dobio na popularnosti, naročito zahvaljujući emisiji The Mickey Mouse Club. Naš će junak u svom životu nastupati ne samo na TV ekranima već će to nastaviti raditi i na velikom platnu, a pojavit će se i u stripu. Iako se odavna morao nositi s konkurencijom iz animiranih redova, najprije s Popeyem a poslije s Bugs Bunnijem, Mickey ne da je preživio već je postao globalni lik tolike popularnosti da se na njemu zasniva prava industrija zabave (on je oficijelna maskota Disneyevih parkova) i proizvodnja licenciranih proizvoda s njegovim likom. Prema američkom magazinu Time popularnost Mickeya Mousea je jednaka onoj Djeda Mraza.

Što reći na kraju osim:

Many happy returns Mickey!