Retrospektiva grafika Nevenke Arbanas

„Za Nevenku grafika nikad nije lutanje nego istraživanje, traženje puta do cilja,kojega grafičar mora slijediti.“(L.Paljetak)
„Za Nevenku grafika nikad nije lutanje nego istraživanje, traženje puta do cilja,kojega grafičar mora slijediti.“(L.Paljetak)

 

 

Retrospektiva grafika Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima u Zagrebu pokazuje plodan rad od 70.-tih godina 20.st. do danas. Ova učenica Alberta Kinerta uronjena u klasične grafičke discipline uvijek je bila otvorena za inovaciju i kombinatoriku, pa isprepleće grafiku i različite tehnike na velikim formatima koje Z. Dvojković naziva mamut-grafikama. Na njima radi “ manuelno, frotažno, kolažno…“ (T.Maroević) tako da ti veliki formati predstavljaju izlaz iz grafike, jer snažnim koloritom u njima traži kontakt s drugim medijima. Ti veliki formati sami po sebi izgledaju veličanstveno. Na njima vidimo tragove brisane matrice, ruke umočene u boju ostavljaju tragove, a ona se oko papira kreće instinktivno radeći na način J.Pollocka. Grafike malih formata pokazuju nam da monumentalnost nije u velikim dimenzijama, već u zaokruženosti i savršenosti umjetničkog djela i izraza. Budući da ne robuje ničemu osim vlastitoj slobodi može istraživati granice i mogućnosti grafičarskog metjea,a u odmaku od uspostavljenog kanona dobija začuđujuće rezultate kada se“neočekivano pokazuje kao jedino moguće“ (L. Paljetak).

Začudna rješenja nastaju kad umjetnica koristi slova (glagoljica, rimska kapitala) ili druge materijale u svojevrsnoj tehnici kolaža, koju u uporabu uvode Picasso i Braque. Autorica pokazuje raskošan talent i savršenu tehniku, pa ne strahuje od stalnih eksperimenata i istraživanja poput Hayterove tehnike gdje „slika kistom rastopljenim voskom stvarajući reljefne strukture, a valjcima kolorističke efekte“ (Koraljka Jurčec- Kos). U ciklusu Listovi teži za kontaktom s prirodom istovremeno pokazujući umijeće i imaginativnu slobodu poigravajući se granicama različitih grafičkih tehnika, postupcima i podlogama na koje otiskuje grafičke listove. Smještaj ovih djela u prostoru briše granice između grafike i skulpture.

 

U ciklusu Pismo „koristi uzorke različitih kaligrafija, iz raznih alfabeta i abeceda“ (T.Maroević). Umjetnica na otiscima kombinira različite grafičke tehnike dubokog (akvatinta, bakropis, rezervaš, suha igla) i visokog (linorez, folio-tisak) tiska dajući djelima eksperimentalni štih, a pritom pokazuje osobnu smjelost i vrhunsko baratanje zanatom. Riječi N. Beroš “obući možda najsubjektivniju i najromantičniju poetiku 20.st., kakva je lirska apstrakcija, u grafički korzet čini se u najmanju ruku kao prekršaj s predumišljajem, izazov kojemu Nevenka Arbanas ne želi odoljeti“ najbolje pokazuju da su istraživanje i neočekivani rezultati njenih začudnih djela ono što umjetnicu čini drugačijom.


Bogatstvo izraza vidljivo u malim i velikim grafikama prenosi na velik broj grafičko-pjesničkih mapa (Paljetak, Petlevski, Goethe) i/ili umjetničkih knjiga (Bartholdi i njegova vizija svijeta). Mudrost zrele dobi i ludički elementi čine Nevenku Arbanas onom koja jest-velika umjetnica.