ZAGREBAČKA ZIMSKA SLUŽBA JE SPREMNA

Od četvrtka je Zagrebačka zimska služba u prvom stupnju pripravnosti i kako je danas rečeno na smotri zimske služb, Zagreb može mirno spavat. Sveukupno ove godine ima 292 ekipe koje su raspoređene u 17 baza što znači da je 28 ekipa više nego lani. Kako je rekao direktor Zagrebačkih cesta Ante Todorić, svako vozilo je opremljeno ralicom i posipačem i sva vozila imaju GPS uređaje što omogućuje da se svakog trenutka zna gdje se koje vozilo nalazi pa ih se po potrebi može preusmjeravati na druge lokacije.

U GPS centru Zimske službe na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 17 odabranih lokacija mahom mostova, nadvožnjaka i brdskih dionica dojavljuje trenutačno stanje kolnika, pa na taj način omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim gradskim točkama.

Na skladištu Zimske službe je  13.500 tona soli i četiri tisuće tona sipine a bude li potrebno te će se količine brzo popunjavati.

Smotru Zimske službe je obavio gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio da Zagreb uz ovakvu tehniku i posebno izvježbane ljude nema potrebe strahovati od snježnih padalina. I kad snijeg padne ove ekipe su u stanju u roku od 14 sati očistiti sve prometnice.

Naglašeno je da je u stanju pripravnosti i tako zvana mala zimska služba čiji je zadatak čistiti pločnike i trgove te posebno autobusna i tramvajska stajališta, te prilaze javnim institucijama.

ŽELJKO KRZNARIĆ