I Buybook ima zanimljivu ponudu

I ove godine na Interliberu, u paviljonu 6 i na štandu 6E hrvatska i bosanskohercegovačka Izdavačka kuća Buybook predstaviti svoja izdanja. Pored djela autora svjetskih bestselera kao što su Hosseini, Kureishi, Bolaño i Coelho te južnoslavenskih klasika od čega izdvajamo sabrana djela Zuke Džumhura u jednoj knjizi s predgovorom Ive Andrića, sa zadovoljstvom najavljujemo i nove naslove suvremenih hrvatskih autora i autorica – kažu za ZG KULT.

Valceri iz Translajtanije

U Buybookovoj ponudi na Interliberu možete pronaći knjigu poezije hrvatskog književnika i urednika Nenada Rizvanovića pod nazivom „Valceri iz Translajtanije“. Knjiga koja je fikcijom, po riječima njenog urednika Ahmeda Burića, bliska blistavim uzorima poput Zbigniewa Herberta i njegovog „Gospodina Cogita“ ujedno je i djelo vrsnog poznavatelja muzike koji „podastire širok imaginarij, smješten u okvire neke, samo svoje, zamišljene države koja i jeste i nije postojala, i u kojoj se i jeste i nije dogodilo to što stoji u njenim stihovima. Megatekstualnost i sugestivnost nas vuku u najrazličitije pravce čitanja ovih pjesama, one mogu biti operetni libretto, tekstovi s albuma nekog majstora srednjoevropskog bluesa, a funkcioniraju kao prvorazredan, tako nov, a u najboljem smislu riječi tradicionalno fundiran poetski doživljaj. Knjiga je to koja od prve do posljednje stranice ispunjava najviša očekivanja, i koja dugo nakon čitanja proizvodi asocijacije: ples nataloženog iskustva s magijom imaginacije. ‘Najbolje’ i ‘najgore’ na pjesničkoj fešti tradicije, tranzicije i futurizma. Tom Waits, Viniccio Capossella, Josef Nadj, Sergio Leone i Nino Robić oko jednog klavira, čije žice pjevaju i sviraju ove pjesme Rizvanovića Nenada“, napisao je Burić.

Lancunom preko glave

Hrvatska književnica i scenaristica Olja Runjić, novu knjigu poezije pod nazivom „Lancunom preko glave“ objavila je u izdanju Buybooka pred treći Internacionalni festival književnosti Bookstan na kojem je ova nesvakidašnja kronika boli i gubitaka premijerno predstavljena.
„Ovu bi se knjigu trebalo čitati onako kako se čita roman, po redu, otpočetka prema kraju, redak po redak, stih po stih, pjesmu po pjesmu. Napisana iz nevolje, žalosti i melankolije, iz junačkog, sasvim književnog, obuzdavanja egzistencijalne panike i straha od smrti, po nekom životnom rubu i iz osjećaja, u svakom trenutku evidentnog, da nikada neće biti objavljena i da, zapravo, ovo i nisu pjesme za objavljivanje, nego su pjesme za oporučivanje, za jedan sudbinom iznuđeni testament. U svakom slučaju, ovakvo što piše se jednom u životu. Olja Runjić divno je iskorijenjena iz svih svojih zavičaja, stečenih, srođenih i odabranih, i to je ono što je temeljni ambijent njezinih pjesama. Ako i ne znamo odakle smo, znamo odakle sve više nismo“, napisao je povodom knjige „Lancunom preko glave“ književnik Miljenko Jergović.

Terorist

Danas nastanjen u Hrvatskoj, književnik bosanskohercegovačkog podrijetla Emir Imamović Pirke, svojim novim romanom „Terorist“ kojeg također možete pronaći u Buybookovoj ponudi, iznova se potvrdio kao iznimno vješt u kombiniranju žanrova. Ovoga puta Imamović nas vodi ka svijetu onih koje zbir nesretnih preduvjeta odvede u pogrešnom pravcu.
„Peti roman Emir Imamovića je fikcijska publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice. Ali ljudska psiha je žitko blato, glib u koji temelji razuma lako potonu, a i tko zna što ju je sve formiralo.

 

‘Terorist’ iz književnosti crpi, između ostalog, snagu pripovijedanja, onako kako to Pirke već čini – precizno, duhovito, gotovo aforistično i lucidno – a dijalozima koji se čuju razvija karaktere i njihove drame“, napisao je o novom romanu Emira Imamovića njegov urednik Kruno Lokotar.

Blue Moon

Pored „Sjećanja šume“ romana Damira Karakaša za koji je prethodne godine dobio nagrade „Fric“ i „Kočićevo pero“, u reizdanju Buybooka možete pronaći i njegov roman „Blue Moon“ prema kojem je koncem listopada u kazalištu Kerempuh uspješno premijerno izvedena predstava u režiji Borisa Liješčevića.
Karakašev roman ”Blue Moon” prati jednog fanatičnog rockabillyja, propalog zagrebačkog studenta iz provincije na koncu osamdesetih. Mladića koji se jako brine o svojoj kokotici ipak će stići i druge brige, odjeci njegove egzistencijalne izgubljenosti, u doba pred rat čiji se dolazak čuje na ulici i u obiteljskim razgovorima. Sudar mladalačke subkulture i traumatičnog obiteljskog naslijeđa u to doba naročito odjekuje. Gradski milje, kao azil junakove subkulturne slobode, s vremenom biva koloniziran “obaveznim” općim diskursima, a roman, atmosferski spajajući intimno i društveno, postaje svojevrsna, uvjerljiva i autentična, slika predratne tjeskobe. Roman ”Blue Moon” snažan je i dubinski turbulentan oproštaj s jednom mladošću i jednim vremenom u kojem se puno toga sudaralo, iz kojeg je bilo teško zamisliti budućnost.

Ovi i niz naslova iz bogate ovogodišnje Buybookove produkcije te značajna djela objavljena ranijih godina, uz pogodnosti prilikom kupnje čekaju vas na Buybookovom štandu 6E u paviljonu 6. O našim izdanjima možete se informirati i putem web shopa www.buybook.ba