Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

Ove će se godine 25. studenog 2018. godine s početkom u 18 sati u dvorani Kulturnoga centra Dubrava, Dubrava 51a, održati peta manifestacija pod nazivom: Pjeničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“.

Istoimeni blog nastao je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazili svoju potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, a sve u svrhu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama. Želeći da bude sve na jednom mjestu osnovan je blog na kojemu je do sada prikupljeno mnogo tematskih pjesama od preko 440 pjesnika iz cijele regije, te možemo reći da istoimeni svakodnevno raste. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego u svrhu svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane i obilježava se u tom tjednu te je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama žena, ustali smo, opjevali i zaštitili je na svoj način. Nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen.

Želeći apelirati još jače, i ove će godine oko četrdeset gradova širom regije (Rijeka, Split, Osijek, Varaždin, Maribor, Beograd, Sarajevo, Skopje, Podgorica, Bar, Smederevo, Zrenjanin, Beč,…), održati ovakav program, a sve u svrhu zaštite djevojke, žene, majke. U svrhu onoga što je najbitnije svakoj od njih da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja – psihičkom ili fizičkom. Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda. Svi isti samo sa sobom i u sebi poput iskazanih molitvi pisali smo želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu. Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života, a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima. Zato smo si mi na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta te ovim načinom javno prozivati sve ustanove, medije političare da u 21. stoljeću zaustave zlostavljače koji šakom, psihom ili mobingom uništavaju život i dušu ŽENE, majke, djevojčice.

Zato se unaprijed nadamo vašem odazivu.

U ime organizacijskog odbora:
– osnivač bloga te inicijator manifestacije, Lidija Puđak
Ljiljana Lipovac