U Zagrebu je održan četvrti po redu hrvatski festival sireva. U petak je bio edukativni dan za proizvođače a festival je završen prigodnom prodajom sireva na trgu bana Jelačića.
Tijekom rujna I listopada ocjenjivani su sirevi malih proizvođača, rekla nam je Anđelka Pejaković, savjetnica u u hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi I tajnica Saveza malih sirara Hrvatske, na šest regionalnih ocjenjivanja I konačno na nacionalnom ocjenjivanju. Ocijenjeno je preko tristo sireva a medalje je dobilo preko 250 proizvođača. U Hrvatskoj inače ima 110 mini sirana. To su proizvođači koji imaju svoje vlastito mlijeko a ima još I one koji proizvode samo sir I vrhnje a oni su posebna kategorija a njih ima oko 1100.
Mali se proizvođači drže sortimana kojeg od njih kupci traže. Prvi proizvod šireg zagrebačkog područja je još uvijek svježi sir I vrhnje,a dodavanjem raznih začina se proizvode I sirni namazi. Dosta je zastupljen I kuhani sir.
Mi imamo savjetodavnu ulogu, kaže Anđelka Pejaković, I jedan dio službe je ovaj u kojem smo mi specijalisti za sirarstvo I s proizvođačima smo već 15 godina od kad su se počeli otvarati takvi objekti. Dakle, proizvođačima pomažemo u cijelom tom procesu, od toga kako napraviti takav objekt, kako doći do nekih novčanih sredstava I kako riješiti zakonske obveze I organiziramo ovakve manifestacije na kojima oni mogu promovirati svoje proizvode.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here