Rapsodija za Vukovar – veliki hommage Gradu heroju

Rapsodija za Vukovar – veliki hommage Gradu heroju
14. studenoga u Lisinskom

Rapsodija za Vukovar, dugoočekivani koncert posvećen Gradu heroju, održat će se u nedjelju 14. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Koncert koji se održava svega nekoliko dana prije obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, inicijativa je prof. dr. Semira Hasića, našeg renomiranog virtuoza na harmonici, ujedno i skladatelja Rapsodije za Vukovar.

Semir Hasić ispred Lisinskog

„Rapsodiju za Vukovar skladao sam u spomen na stradanje Vukovara i njegovih građana koji su svojom žrtvom zaslužili vječnu slavu i hvalu. Koncert koji se 14. studenoga održava u Zagrebu, održat ćemo sljedeće godine i u Vukovaru, 2. svibnja, kada se Vukovar prisjeća dvanaestorice hrvatskih policajaca koji su toga dana 1991. godine mučki ubijeni u Borovu Selu“, ističe prof. dr. Semir Hasić. Vukovarski koncert bit će ujedno i dio svečanog programa drugog po redu Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji će se održati u Vukovaru od 1. do 5. svibnja 2019. godine.
Inače, Rapsodiju za Vukovar, uz prof. Semira Hasića kao solista na klaviru i harmonici, u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će 25 akademski obrazovanih glazbenika i glazbenica pod ravnanjem maestra prof. Josipa Cvitanovića. U okviru koncerta nastupit će i renomirana violinistica Natalija Stanisavljević te gosti iznenađenja koji će ujediniti snage na ovom jedinstvenom koncertnom događanju u slavu grada Vukovara.
Prof. dr. Semir Hasić, umjetnik i skladatelj Rapsodije za Vukovar, jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu, a kruna njegove bogate dugogodišnje karijere bila je nagrada Svjetskog prvaka 1994. godine, koja mu je dodijeljena na Svjetskom natjecanju harmonikaša u Italiji. Harmoniku je počeo svirati u dobi od šest godina kada ga je poučavao dvostruki svjetski prvak u sviranju harmonike, Janez Govednik. Prof. dr. Semir Hasić završio je glazbenu školu i Glazbenu akademiju u Sarajevu, održao je mnogobrojne koncerte diljem Europe i SAD-a, a jedan od najposebnijih nastupa kojeg se rado prisjeća bio je onaj za Papu Ivana Pavla II. Svirao je i na koncertima raznih pop i rock glazbenika na kojima je zbog svoje virtuoznosti zaslužio nadimak „Mozart Balkana“. Redovito dodjeljuje nagradu „Sammy“ glazbenim školama, kao nagradu za najbolje mlade harmonikaše.

Semir Hasić i gošća Natalija Stanisavljević

Ulaznice za koncert Rapsodija za Vukovar mogu se kupiti na blagajni dvorane Lisinski ili u sustavu ulaznice.hr po cijenama od 130 kn, 160 kn, 190 kn i 220 kn, a za grupnu kupovinu je omogućen i poseban popust.