OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MOŽDANOG UDARA

Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i Referentnim centrom za neurovaskularne poremećaje, obilježio je danas Svjetski dan moždanog udara.
Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti o čimbenicima rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanja zdravog načina života. U tu svrhu za građane se provodila procjena rizika za moždani udar, mjerenje krvnog tlaka te podjela edukativnih materijala uz savjetovanje s liječnicima Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Zahvaljujući našim veliki naporima koji traju desetljećima što se tiče smrtnosti od moždanog udara broj je u Hrvatskoj u padu, rekla nam je profesorica Iris Zavoreo iz Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice, Nama je najvažnija prevencija i nastojanje da se uopće moždani udar i dogodi. Upravo tome služi naša današnja akcija na kojoj pomoću posebnog upitnika skeniramo sve one koji dođu i utvrđujemo čimbenike koji bi mogli dovesti do moždanog udara. Zanimanje je građana bilo veliko. Bilo je i puno mladih jer na žalost moždani je udar nešto što se događa i mladim ljudima. Zapravo želimo ugraditi svijest da se moždani udar može dogoditi bilo kome i bilo kada,a osim prevencije je dobro prepoznati i neke od prvih znakova udara jer se danas moždani udar može akutno liječiti. Najvažnije je ako čovjek osjeti da mu trnu ruke ili noge, slabost lica, smetnje govora ili vida da se što prije javi u najbližu zdravstvenu ustanovu. Valja upamtiti da se brzim dolaskom liječniku može spriječiti invaliditet i onda se moždani udar može akutno liječiti.
ŽELJKO KRZNARIĆ