Anne Rice: Kraljica prokletih

Prokleti mračni likovi koji su oduvijek palili maštu mnogima, vampiri, nemrtvi koji ne podnose sunce i hrane se ljudskom krvlju. Legenda kaže kako vampirom postaje zao čovjek ili ona osoba kojoj je vampir sisao krv. Gotovo sve kulture i civilizacije imaju mitske predaje o tim bićima noći, no sam izraz „vampir“ potječe s Balkana i Istočne Europe, gdje su mitovi o vampirima bili učestali i iz tih prostora su se u 18. stoljeću proširili na Zapadnu Europu.
Najpoznatiji vampir je Vlad Tepeš (1431. – 1476.), poznatiji kao Drakula (Zmajev sin), odnosno Vlad nabijač koji je bio vlaški knez iz dinastije Drăculești i borac protiv Turaka. U Rumunjskoj je postao narodni junak, a njegova okrutnost ga je učinila poznatim diljem Europe. Poznat je i kao inspiracija za vampira grofa Drakulu, glavnog lika u romanu Brama Stokera „Drakula“ iz 1897. godine.

Pored Stokera, priče o vampirima pronijela je i Anne Rice koja je rođena u New Orleansu 4. listopada 1941. godine. Njezin prvi roman „Intervju s vampirom“ (1976.) ekraniziran je 1994. godine, te je odmah postao jedan od kultnih filmova. Glumačka postava: Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst, Antonio Banderas i Christian Slater, donijela je užitak za gledanje.

Anne je nakon toga objavila roman „Vampir Lestat“ (1985.), a potom roman „Kraljica prokletih“ (1988.) koji također doživljava vrhunsku ekranizaciju 2002. godine. Uloge tumači tragično preminula RNB zvijezda Aaliyah Dana Haughton, zatim Stuart Townsend, Vincent Perez i Marguerite Moreau. Soundtrack za film okuplja najveća imena nu metal glazbe kao što su: Static X, Korn, Marilyn Manson, Papa Roach, Linkin Park, Disturbed, itd. Jonathan Davis iz grupe Korn uvelike se pozabavio stvaranjem glazbe za film, te se čak pojavljuje u jednoj sceni.

Kasnije nastavlja pisati nastavke priča o vampirima, ujedno je pisala i knjige za odrasle pod pseudonimom Anne Rampling, te eksplicitne erotske knjige kao A.N. Roquelaure. Djela su joj bogata opisima, a često se bavi religijskim i filozofskim temama.
Annein utjecaj na današnju književnost i mitove o vampirima je ogroman, usprkos godinama ona i dalje stvara, te zaslužuje epitet kraljice prokletih.

Mario Lovreković – Lovra
Foto izvor: YouTube screenshot