TURNIR MIRA

Od 12. do 23. studenog u Zagrebu će se održati šahovski turnir mira koji su u utorak na tiskovnoj konferenciji najavili predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nena Škare, velemajstor Mladen Palac i pročelnik gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić. Ovo je prvi turnir mira, a organizatori se nadaju da će postati tradicionalan.

Turnir je pozivni i nastupit će dvanaest svjetski poznatih velemajstora, rekao je Nenad Škare, To je prvi takav turnir u neovisnoj Hrvatskoj i sigurno najjači. Zagreb će vidjeti tih dana svjetsku kremu šaha a najavljen je i dolazak čelnika i Europske i svjetske šahovske federacije.

Među sudionicima će biti i velamjstor Mladen Palac, koji kaže da je s većinom velemajstora koji dolaze na turnir mira igrao.

Ovako jak turnir se nije dogodio od vremena kad je Hrvatska postala samostalna, kaže Mladen Palac, turnir znači puno za hrvatski šah. Tako domaći igrači moggu ostvariti rejting a boje Hrvatske će braniti i Ivan Šarić, aktualni europski prvak. No, turnir će doprinijeti i popularizaciji šaha a organizirat će se u slobodnom danu i dvije simultanke, jednu za mlade a jednu za malo starije šahiste.

Grad Zagreb se dokazao kao dobar domaćin brojnim sportskim priredbama pa je značajno i to da u gradu bude i jedan tako veliki šahovski događaj, naglasio je Milan Pavelić, a mi u gradu se isto tako nadamo da će turnir postati tradicionalan i postaviti Zagreb u središte svjetskog i europskog šaha.

ŽELJKO KRZNARIĆ