PAMETNE KLUPE U TEHNIČKOM MUZEJU

 

 

Jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, Tehnički muzej Nikola Tesla i energetska tvrtka RWE Hrvatska, kao glavni sponzor muzeja, nastavljaju zajedničku višegodišnju suradnju, sada i kroz ponudu „pametnih klupa“ koje su dostupne za korištenje svim posjetiteljima Muzeja. RWE je financirao ugradnju opreme koja omogućava pokrivenost cijelog Muzeja bežičnim internetom besplatnim za posjetitelje, a tijekom preuređenja dvorišta Muzeja postavljene su i četiri „pametne klupe“ tipa STEORA, inovacija uspješnog mladog hrvatskog inovatora i poduzetnika Ivana Mrvoša i njegove tvrtke InClude iz Solina.

Time je RWE posjetiteljima omogućio besplatno žično i bežično punjenje mobitela, besplatan pristup Wi-Fi mreži te odmor na modernim klupama u upravo preuređenom dvorištu Muzeja. Riječ je o primjeni tehnoloških dostignuća koja potječu upravo od Nikole Tesle, a koja spajaju energiju iz prirode, odnosno obnovljive izvore i suvremena sredstva komunikacije.
Uz najnovije sponzorstvo, vrijedno 75.000 tisuća kuna, trogodišnja sponzorska suradnja do sada je rezultirala ugradnjom grijanja u Kabinetu Nikole Tesle kako bi se svim posjetiteljima omogućilo ugodnije praćenje prezentacije o izumima velikog znanstvenika te instaliranjem vanjskog informativnog interaktivnog ekrana koji posjetiteljima nudi informacije o Muzeju i aktualnim događanjima na pet svjetskih jezika.

Tehnički muzej Nikola Tesla je jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj. U prvih osam mjeseci ove godine posjetio ga je 83.181 posjetitelj. Posjetitelji trenutno mogu razgledati izložbu „Teslin Svjetski sistem“ autorice Zorice Civrić Flores, koja govori o dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prijenosa energije, a što je upravo dijelom primijenjeno i na postavljenim „pametnim klupama“.

ŽELJKO KRZNARIĆ