„Dodir obnaženih misli“ – nova knjiga Gordane Majdak

U četvrtak, 25. listopada 2018. s početkom u 19 i 30, će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj br. 5 u Zagrebu, biti predstavljena nova knjiga zagrebačke književnice Gordane Majdak naslova „Dodir obnaženih misli“.

Gordana Majdak je već dobro znano ime na domaćem književnom nebu. Čitalačkoj publici poznata je po zbirci pjesama u prozi „Lauda požudi“ i romanu „Venerina muholovka“, osim toga njene pripovijetke su dobile više domaćih nagrada, između ostalih Nagradu PS-portala za najbolju kratku priču. Gordana za sebe voli reći da je autorica ženskih i ženstvenih tema. Njen karakterističan izraz bi najbolje opisali kao lirsku prozu, kako je to lijepo rekla Marija Juračić za Gordaninu zbirku „Lauda požudi“.

I nova Gordanina knjiga „Dodir obnaženih misli“, kao i druga njena djela, odiše erotikom koja nije sama sebi svrha već prikaz dubokih emocija žene, s velikim „Ž“, što se ne boji svoju intimu podijeliti s čitateljem:

…Danas je dan prepunjen ljubavlju, a noć će biti ispunjena tvojim rukama i mojim glatkim bedrima. Prožimat će nas java. Doživjet ćemo vrhunac. Snovi će malo pričekati dok ne potrošimo uzdahe. …

…Ljubav jest umjetnost, neprocjenjive vrijednosti. Moja ljubav prema tebi nije nečujan glas nutrine, nije nalik pripovijesti zalutalog leptira u želucu i ne može se mjeriti prolaznim užicima. … (Gordana Majdak: Dodir obnaženih misli)

Čitajući „Dodir obnaženih misli“ stalno sam vrtio u sebi glazbu „Dnevnika jedne ljubavi“ i duboki, topli Josipin glas odjekivao je mojom glavom kao da je zajedno sa mnom čitao tekst. Jer ovaj roman je priča o jednoj ljubavi i to onoj sretnoj. Time se Gordana Majdak uhvatila u koštac s još jednim stereotipnim razmišljanjem u književnosti: uz onoga o erotici kao nečemu što se većinom samo ćušne na marginu jer nije vrijedno ozbiljnijeg razmatranja i sa stavom oslonjenim na onu Tolstojevu „Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna, nesretna je na svoj način“, prema čemu bi tema sretne ljubavi bilo nešto o čemu se piše u chick-lit romanima a ne u ozbiljnoj književnosti. Sličnog je mišljenja i Milena Benini, urednica knjige, koja u pogovoru kaže: …stvar je u tome što je ispričati priču o jednoj ljubavi vrlo teško. I zbog toga što oko nje vrebaju zamke kiča i pretjeranosti s jedne i nepotrebne drame s druge strane, ali i zbog toga što, bez obzira na Tolstojeve tvrdnje, sreća nije ništa manje jedinstvena od nesreće. Gordana Majdak shvaća upravo taj, ključni moment svake dobro ispričane priče o ljubavi: svaka je ljubav jedinstvena. …

A Marko Fančović u svom predgovoru piše: Ovo je knjiga za polagano čitanje s uživanjem, poput vođenja ljubavi, ne seksa na brzinu čiji je cilj samo tjelesno olakšanje, već koncentriranog spajanja tijela i duša u krajnjem užitku. Svaki ulomak je poput jednog poljupca razmijenjenog s najdražom osobom, svaki opis osjećaja je poput jednog dodira, svaki osjećaj poput jednog drhtaja u situacijama kad srce brže zakuca a u nutrini nešto zaleprša…“

No, ne bih vam želio previše otkrivati. Na predstavljanju knjige u četvrtak navečer će svi koji dođu imati priliku iz razgovora autorice s urednicom Milenom Benini saznati možda i ono što nije još ni napisano. Večer će dodatno uresiti naša poznata pjesnikinja Maja Šiprak i pisac i grafički designer Darko Dautović čitanjem Gordaninih tekstova te glazbenici Juraj Šargač i Veselin Krstovski. Cijeli događaj će moderirati Krešimir Maligec, inače nakladnik knjige.

Za one koji neće biti u mogućnosti doći na predstavljanje obavijest kako knjigu možete kupiti u Menartovoj multimedijalnoj knjižari u Avenu Mall-u po cijeni 79,00 kn, a uskoro će biti dostupna i u Hoću knjigu te u online dućanu Superknjižara. Svi oni koji namjeravaju posjetiti „Interliber“ moći će je pronaći na štandu „Zagrebačke naklade“.

Za kraj bih samo još želio citirati jednu autoričinu rečenicu iz knjige: Postoji neka čudesna povezanost između autora i čitatelja, neraskidiva veza ako sam vam bila dovoljno bliska dok ste boravili ovdje, držeći moje srce na dlanu.

Vidimo se na predstavljanju.

A. Olujić