VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Danas je na području bolnice Blato održana vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Zagreb 2018.“ čiji je nositelj Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Vježba je simulirala zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga u slučaju razornog potresa.

Prema scenariju u 7:00 sati u Zagrebu se događa potres s epicentrom na Žumberku razorne snage.  Nakon potresnog udara timovi civilne zaštite se okupljaju po svojim zbornim mjestima gdje se vrši evidencija timova civilne zaštite i operativnih snaga. Budući su prema scenariju pale komunikacijske veze komunikacija se vrši isključivo putem radio – amaterskih veza. Po okupljanju timova, kreće se u organiziranoj koloni prema mjestu događaja – bolnici Blato. Dolaskom na  lokaciju kreće se s akcijom pretraživanja i spašavanja. USAR (Urban search and rescue) – timovi vrše pretraživanje i spašavanje u razizemlju pa do drugog kata, speleolozi pretražuju podrumske prostorije i teško pristupačna okna, timovi za spašavanje s potražnim psima pretražuju šire područje bolnice Blato, pripadnici HGSS-a izvode pretraživanje i spašavanje s visina. Operativne snage izvršavaju svoje zadaće i daju operativnu potporu spasiteljima. Jedan USAR tim od 36 pripadnika čamcima se prebacuje preko rijeke Save do bolnice Blato.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava veza, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razornog potresa.

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama a na vježbi je sudjelovalo oko 500 pripadnika civilne zaštite i operativnih snaga i to iz: Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zagrebačke, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske Gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb, Nastavnog zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

ŽELJKO KRZNARIĆ

FOTO: HRVOJE GRGIĆ