OBNOVLJENI STAKLENICI

Dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija
Domaćini i uzvanici na otvaranju staklenika
Obnovljena ciglena kuća na početku gornjeg dijela staklenika

U Botaničkom vrtu je u petak označen završetak druge faze obnove izložbenih staklenika i ciglene kuće na sjevernoj strani staklenika. Staklenici Botaničkog vrta su izgrađeni davne 1891.godine i vrijedan su primjer specifičnog arhitektonskog nasljeđa i jedinstveni sačuvani staklenici tog tipa u Hrvatskoj. Ujedno su i jedina vrijedna građevina na Zelenoj potkovi koja je ostala u lošem stanju jer nikada nisu bili temeljito obnavljani.

Ovo je jedan lijepi dan za naša fakultet ali i za sveulište općenito, rekla nam je dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Aleksandra Čižmešija u čijem sastavu djeluje Botanički vrt, Zahvaljujem gradu Zagrebu koji podupire revitalizaciju staklenika u kojima  će se smjestiti biljke kojima je potrebna sjena,a predstoji nam i druga faza u kojoj će biti obnovljen preostali, donji dio staklenika. Ova obnova puno znači za studente jer osim što je vrt dio tusritičke ponude Zagreba, on je i nastavna baza. U njemu se odvija znanstvena djelatnost ali i redovita nastavna djelatnost i za studente PMF-a i za osnovoškolce ali i edukacija za predškolsku djecu.

Grad Zagreb kontinuirano dugi niz godina sufinancira održžavanje Botaničkog vrta sredstvima iz Gradskog poračuna.

Ovo je jedinstveni primjerak takvih izložbenih staklenika, rekla je priliom otvaranja zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, i naravno grad prepoznaje važnost ovog specifičnog arhitektonskog nasljeđa. U obnovu su uložena značajna sredstva a Zagreb je uložio pko dva i pol milijuna kuna.

 

ŽELJKO KRZNARIĆ