BIJELI ŠTAP

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa danas je u klupskim prostorijama Udruge slijepih grada Zagreba održano prigodno druženje članova. To je bio završetak obilježavanja tjedna u kojem je organizirano nekoliko događaja.
Počeli smo s tradicionalnim druženjem i pješačenjem naših članova na Sljeme, rekao nam je izvršni direktor Udruge slijepi Goran Denis Tomašković, a na sam dan bijelog štapa smo održali tribinu u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih o značenju Brajevog opismenjavanja i sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom. Osim toga održan je i okrugli stol na temu Digitalno bez prepreka i progovorili smo o problemu koje slijepe osobe imaju vezano uz pristupačnost web stranicama javnog sektora. To nam je posebno bitno i Hrvatska bi trebala do kraja godine donijeti zakon usklađen s Europskom direktivom o tom problemu.
U Zagrebu je posljednjih dvadeset godina dosta toga napravljeno u pristupačnosti javnim površinama sa zvučnim signalizatorima, no u zadnje dvije godine je došlo do male stagnacije a ima još površina koje nisu prilagođene slijepim osobama.
Sve je prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić koja je naglasila da grad pruža sustavnu potporu ovoj ranjivoj skupini građana i daje šansu slijepim i slabovidnim osobama da se uključe u tržište rada. Time im vraćamo ljudsko dostojanstvo jer je pravo na rad temeljno ljudsko pravo. Ne radi se samo o zapošljavanju u onim tradicionalnim poslovima kao što je primjerice telefonist, već i u drugim zanimanjima. Grad je osnovao i odjel za takvu populaciji kojem je načelnica slijepa osoba i podržao je program socijalnog poduzetništva Sapuni s točkicama koji je prerastao u poduzeće i u vlasništvu je Udruge slijepih.
Nakon programa druženja u Tiflološkom muzeju je otvorena izložba pod nazivom Mrak posao, autorice Nevenke Ćosić na kojoj je kronološkim redom prezentirana građa o osposobljavanju slijepih za rad kao i građa o specifičnim zanimanjima koji su se u prošlosti bavile takve osobe.

Goran Denis Tomašković
Olivera Majić i Vojin Perić,predsjednik Hrvatskog saveza slijepih
Druženje uz prigodan program
Obilježavanje kraja tjedna bijelog štapa

 

ŽELJKO KRZNARIĆ