NAJAVLJENI SAJMOVI HRANE I LOVA I RIBOLOVA

 

 

Na Zagrebačkom velesajmu danas su najvljena dva sajma koja će se od četvrtka do nedjelje održavati u nekoliko paviljona i ulaz će za posjetitelje biti besplatan. Ponajprije je riječ o Sajmu hrane i zdravog življenja koji iz godine u godinu bilježi sve veće zanimanje kako izlagača i stručnjaka u segmentu hrane, tako i posjetitelja.

Cilj je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda, naglasila je direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić, a od teme hrane posjetitelji mogu očekivati proiizvode čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zamljopisnog porijekla, proizvoda hrvatskih farmi i polja, ekološke te otočne proizvode.

Sajam je podijeljen u četiri programske cjeline: Hrana, organica, Apitera i Mystic. Predstavit će se više od 250 izlagača iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Španjolske, Velike Britanije, Sjeverne Irske i Litve

Drugi je sajamska priredba kojaće se održavati u isto vrijeme Sajam lova i ribolova koji će okupiti 64 izlagača iz Austrije, Češke, Danske, Francuske, Hrvatske, Italije, Japana, Litve, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije, vedske, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Hrvatski lovački savez priprema reviju lovačkih pasa, rekla je Dina Tomšić, prikaz lova pticama grabljivicama, te lovački gastro show i veliku izložbu gljiva, a svojim će se programom uključiti i Zoološki vrt grada Zagreba.

Centar doktora Rudolfa Steinera sudjeluje ove godine na sajmu sa svojim edukacijama i radionicama, naglasila je ravnateljica centra Dijana Posavec, mi smo danas nacionalni centar koji promiče biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. To je proizvodnja koja se prijateljski odnosi prema okolišu u smislu proizvodnje hrane koji ne uključuje nikakva kemijska sredstva.

Hrana koja se na taj način proizvodi je najčišća hrana. Biodinamika je jedan nadstandard ekološke poljoprivredne proizvodnje i cilj nam je da educiramo potrošače da se sve više okrenu konzumaciji takvih proizvoda.

Ove sajamske aktivnosti kao sve dosada imaju veliku podršku grada Zagreba, naglasila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, jer velesajam iz tjedna u tjeda dokazuje da je pravo mjesto susreta gospodarstvenika ali i mjesto stručnjaka, znanstvenika s područja tematskih sajamskih događanja. Mi podržavamo sve trendove u  proizvodnji prehrambenih proizvoda i značajno podržavamo i OPG-ove sa zagrebačkog područja. Tako ćemo krajem godine izaći i s autentičnom zagrebačkom poljoprivrednom košaricom koja će dokazati kako Zagreb može brendirati svoje specifične zagrebačke proizvode.

U sklopu sajamskih događanja održat će se i međunarodna jonferencija o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike Europske unije s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj..

 

ŽELJKO KRZNARIĆ