REALNO PRVA – PRVA GIMNAZIJA

U Hrvatskom školskom muzeju otvorena je izložba Prve gimnazije „Realno, Prva! Od male realke do današnje gimnazije“ u sklopu tradicionalnog programa „Neka škola započne i završi u Školskom muzeju“.

U Zagrebu se 1854. godine otvara „mala“ realka o trošku Grada i trgovačke zaklade na današnjem Gornjem gradu. 1895. godine na današnjem Rooseveltovom trgu izgrađen je jedinstveni gimnazijski kompleks u koji se seli realna gimnazija. U najmodernije opremljenoj školskoj zgradi u ovom dijelu Europe provesti će gotovo sto godina. Škola mijenja ime u ”Kraljevska prva muška realna gimnazija” 1913. godine. Nekoliko puta tijekom I. i II. svjetskog rata škola napušta zgradu da bi se u nju vratila 1945. godine kao Prva gimnazija (muška). Reforma srednjeg obrazovanja 1976.godine određuje obavezno usmjerenje na struku pa se godinu dana kasnije ukidaju gimnazije i škola postaje Centar usmjerenog obrazovanja za upravu i pravosuđe. Novom reformom 1990. godine ponovno su osnovane gimnazije pa će se u okviru CUP-a osnovati tri ustanove: Prva gimnazija, Četvrta gimnazija i Upravno-birotehnička škola. Prva gimnazija seli se ponovo u novu školsku zgradu u Novom Zagrebu 1993. godine. U povodu 150. obljetnice Prvoj gimnaziji je 2004. godine uručena Nagrada Grada Zagreba. Kao i  ranije, i danas učenici Prve gimnazije sudjeluju na gotovo svim natjecanjima srednjoškolaca na kojima ostvaruju vrhunske rezultate u znanju, stvaralaštvu ili sportu.  Škola trenutačno broji 21 odjeljenje, a izvodi programe opće gimnazije i prirodoslovno matematičke gimnazije. Temeljne vrijednosti Prve gimnazije su izvrsnost, poduzetnost, zdrav život, zajedništvo i informiranost. Izložba „Realno, Prva!“ vodi posjetitelja kroz život gimnazijalaca nekada i danas, kako kroz nastavne predmete tako i kroz brojne aktivnosti poput dramske, zbora, novinarske grupe, …sve od debatnog kluba gdje su prvaci te brojnih dobrotvornih akcija po kojima su također poznati.

Hrvatski školski muzej jedini je školski muzej u Hrvatskoj, a svojim programom „Neka škola započne i završi u Školskom muzeju“ već dugi niz godina predstavlja odgojno-obrazovne ustanove naše zemlje. Izložba ostaje otvorena do 21. listopada 2018. godine.

 

Ova izložba prizvat će sjećanja na mladenačke dane i bivšim učenicima, a bit će i poticaj i motivacija nekim budućim učenicima koji će vidjeti izložbu.

 

ŽELJKO KRZNARIĆ