Na putu kestena

Piše:Miroslav Šantek Cobra

Zapisi kažu da postoje arheološki nalazi koji kazuju da je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo pitomi kesten. Taj slasni, mirisni vrući komad hrane svake jeseni se nađe u rukama mnogih prolaznika koji ga kupe na uličnim pečenjarama, a djeca ga jednostavno obožavaju. Ali kestena i nema baš puno – može ga se naći malo na Medvednici, u okolici Lovrana i Opatije i u manjim količinama na drugim mjestima, ali carstvo kestena još uvijek se nalazi na zemlji Baniji – prostoru između Kupe i Une – svi su čuli za Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici – devedesetak kilometara južnije od Zagreba, ali postoji i puno kestena na području Grada Petrinje (50 kilometara od Zagreba – sat vremena vožnje), gdje se također svake godine organizira Kestenijada.

Pošli smo na izlet u petrinjska brda – putem kestena.
Iznad sela Hrastovice i Cepeliša postoje ostaci crkve sv. Duha, kameno zdanje obraslo u mahovinu kakvo sigurno niste nikada u životu vidjeli. Ovdje smo sreli i dvoje malo starijih ljudi, berača kestena sa zagrebačkim naglaskom koji kažu da su nabrali sebi sasvim dovoljno kestena, da ove godine nije nešto velik, ali da ga ima u dovoljnim količinama i da uživaju u prekrasnom danu i tišini usred šume na brdu. A tišina je ovdje doista glasna. Sunčeve zrake probijaju se kroz gusto granje koje počinje mijenjati boju, stavaraju psihodeličan, lijep ugođaj mira i osamljenosti izvan civilizacije na kratko vrijeme. Šumskih puteva ima bezbroj, a oni glavni su sasvim dobro prohodni i jako dobro markirani, tako da se izgubiti ne možete.
Jastrebovi kruže nebom, nerijetko se može naletjeti na srnu, divlje svinje vas osjete i pobjegnu da to i ne shvatite, ima zečeva, fazana – ovdje šuma vrvi životom. Također se penjući uzbrdo šumskim stazama može naići na stare voćnjake ljudi iz okolnih sela gdje vam se odjednom ukažu prastare sorte jabuka – onih slatkih, kvrgavih, crvenih i potpuno prirodnih ili drvored dunja. U jednom šumarku postoji i stara kamp kućica nekog modernog Robinzona i zaljubljenika u prirodu, a može se naići i na velike proplanke s kojih puca pogled na Petrinju, Sisak, Moslavinu, Zagreb, a kad je lijepo vrijeme može se vidjeti i Papuk.

Možete hodati satima i sasvim sigurno u ovom raju nećete požaliti. Mene kesteni nisu zanimali. Nalazili su se posvuda oko mene u velikim količinama – ima ih. Ali nisam došao radi njih. Davno sam pročitao jednu mudrost da šuma liječi svojom energijom. Jednostavno se trebate okupati u njoj pola sata. Bila to istina ili potpuni placebo – svejedno je. Meni pomaže.