27. ZAGREBAČKI MARATON – 13. i 14. listopada 2018.

I ove godine Zagrebački atletski savez organizira Zagrebački maraton, svakako najpoznatiju hrvatsku utrku na stazi dugačkoj 42195 metara. Kao zanimljivost ove utrke možemo spomenuti da je Zagrebački maraton, zbog vrlo male visinske razlike njegove trase kao i zbog izduženog pravca rute u kojoj nema zavoja što usporavaju trkače već omogućava konstantan tempo trčanja, jedan od najbržih na svijetu. Utrke počinju u subotu, 13. listopada, kada će biti održane Dječje utrke, a prema tradiciji, uvedenoj 2005. godine, u nedjelju, 14. listopada, osim maratona će se održati i polumaraton. Sve što trebate znati o vikendu maratona možete pročitati u priopćenju organizatora utrke u nastavku.

ZG-KULT

 

13 i 14. listopada 2018.
Trg bana Josipa Jelačića

 

Zagrebački atletski savez nastavlja dugogodišnju tradiciju organizacije najpoznatijeg i jednog od najstarijih hrvatskih maratona, Zagrebačkog maratona, koji će svoje 27. izdanje doživjeti 14. listopada 2018. sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Dan ranije, u subotu, 13. listopada 2018. sa startom u 10 sati na Trgu će se održati Dječije utrke, od predškolske dobi do 4 razreda osnovne škole.

Svi maratonci i polumaratonci koji završe utrku dobit će unikatnu finišersku medalju specijalno dizajniranu za ovu prigodu na kojoj se tradicionalno na poleđini nalazi znamenitost grada Zagreba uz kratki opis. Ovogodišnja medalja ima kao centralni motiv Zagrebačku katedralu, uz stihove Tonija Leskovara “Serbus dragi Zagreb moj”, a na naličju medalje je Kula Lotrščak uz prigodni tekstualni opis te je ujedno i centralni motiv vizualnog identiteta 27. Zagrebačkog maratona. Novost ovogodišnjeg zagrebačkog maratona je da će I sudionici utrke građana dobiti medalju te će svi sudionici dobiti startni paket sa kvalitetnom trkačkom Joma majicom s logom utrke te niz korisnih stvari za svakog trkača.

Uz naše vjerne rekretivce i one koji će to tek postati ovaj maraton svakako će obilježiti i rekordan broj sudionika iz cijelog svijeta. Bilježimo prijavljene trkače iz čak 50 zemalja. Ukupan broj prijavljenih na utrkama maraton i polumaraton je 3000 te na utrci građana nešto preko 1000 uključujući I sudjelovanje škola iz Hrvatske. Veliki odaziv trkača nas iznimno veseli jer će, uz brojne novitete ovogodišnjeg izdanja, pune zagrebačke ulice svakako pridonijeti veseloj atmosferi maratonskog vikenda u Zagrebu.

Start utke 27. Zagrebačkog maratona označit će topnik Gričkog topa gospodin Alem Tutunđić.

Za vikend maratona 13. I 14. 10. 2018. Na Trgu bana Josipa Jelačića tradicionalno će se održati martonski expo u sklopu kojeg će naši sugrađani I sportaši moći razglkedati I kupiti proivode naših partnera po promotivnim cijenama.

Jedan veliki novitet 27. Zagrebačkog maratona je suradnja sa Hrvatskom glazbenom mladeži, u sklopu koje smo osmislili glazbeni program na trasi maratona  sa četiri mlada hrvatska benda koji će naše trkače I sugrađane zabavljati na dan utrke. Naši trkači I navijači na trasi, u nedjelju 14. 10. 2018. moći će uživati u veseloj atmosferi na 2 punkta u gradu, Kvaternikov trg I okretište Dubrava sa bendovima: Home Conflict, Antonio Perina, Nibru, Koordinatori.

Na samom trgu, pred start utrka od 9 ujutro, natjecateljsku atmosferu svim sudionicima utrka I navijačima podizati će legenda hrvatskog clubbing DJ Felver!

Veselimo se ovoj suradnji jer smatramo da je od iznimne važnosti za trkače i navijače stvoriti što bolju atmosferu na startu utrke i na ulicama Zagreba kako bi kroz glazbu i zabavu vrijeme svima ugodnije proteklo. Ovim putem, pozivamo sve građane da se priključe organizaciji, dođu na Trg ili na trasu maratona te da navijanjem i podrškom, zajedno s nama, osiguraju svim trkačima jedinstven i nezaboravan događaj na ulicama Zagreba. Za atmosferu maratonskih utrka zaslužni su građani jednako koliko i mi.

Svim našim sugrađanima želimo skrenuti pozornost da će, kao i svake godine, biti zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 10 do 15,30 sati. Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Draškovićeva ul. – Vlaška ul. – Maksimirska ul. – Av. Dubrava – okret kod križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ul. Sv. Duh i natrag do Trga bana J. Jelačića gdje je cilj utrke. Maratonci trče dva kruga, a polumaratonci jedan.

Molimo naše drage sugrađane za razumijevanje i podršku vezano uz teškoće u prometu na dan zagrebačkog maratona te ih svakako pozivamo da sudjeluju kao podrška našim maratoncima.

*Kontakt osoba za press za vikend 13. I 14. 10. 2018.: Marko Jakopović, direktor zagrebačkog maratona, 0914757070, mjakopov@kbc-zagreb.hr