PREVENTIVNI PREGLEDI – NAJVAŽNIJA STVAR ZA ŽENE

Veliki se broj javnih osoba, kao i žena koje su preboljele tešku zloćudnu bolest okupio ispred Hrvatskog narodnog kazališta kako bi zajednički obilježili dan ružičaste vrpce koji se obilježava u više od 30 zemalja s ciljem podizanja svijesti o potrebni preventivnih mamografskih pregleda s ciljem ranog otkrivanja raka dojke.

 

Po 19.puta smo ovdje u društvu naših heroina, žena koje su imale neugodno iskustvo s tom najčeščom zločudnom bolesti kod žena i koje su je pobjedile, naglasio je doktor Damir Eljuga, predsjednik Lige za borbu protiv raka, Kada ihvidim ovdje, sretan sam što su među nama, One daju poticaj i novooboljelim ženama šaljući im pruku da nisu same,a važno je naglasiti da smo 2006.krenuli s nacionalnim programom ranog  otkrivanja raka dojke i do sada su obavljena četiri ciklusa u kojima su na mamografske besplatne  preglede pozivane žene od 50 do 69 godina starosti. Mene raduje činjenica da smo u 2017.godini prvi puta zabilježili značajno niži mortalitet žena od te bolesti.

 

Doktor Damir Eljuga kaže da nije zadovoljan s postokom odaziva žena na preglede. Sada ih se mamografskim pregledima odaziva oko 60 posto žena a da bi nacionalni program bio optimalno učinkovit bilo bi potrebno da se bar 80 posto žena na mamografske preglede. Na žalost, svake godine oko 2700 žena oboli a umre oko 850, pa je moja želja da tu brojku spustima ispod 500, rekao je doktor Damir Eljuga.

 

Cilj ovog dana dakle ostaje isti. Podići svjesnost žena o potrebi preventivnih pregleda a mislim da su žene sve više svjesnije toga, naglasila je doktorica Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa dona, jer upravo kroz razna događanja udruga, kroz njihovu suradnju s liječnicima, situacija je sve bolja.

Danu ružičaste vrpce je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pošto danas obilježavamo dan ružičaste vrpce i govorimo o tumorima, važno je reži da smo u nekoliko zadnjih mjeseci nabavili linearni akcelerator za osječku bolnicu i bolnicu na Rebru a u tijeku je javni natječaj za koji su osigurana sredstva za nabavku takvog aparata za djecu za bolnicu u Klaićevoj, rekao je ministar  Kujundžić.

.

S ružičastim balonima povorka je krenula u šetnju od HNK-a do Cvjetnog trga gdje su svi zainteresirani mogli dobiti niz informacija na štandu udruge Europa dona.

 

ŽELJKO KRZNARIĆ